logo

Putin l-a dat jos pe Șoigu pentru că vrea să eficientizeze acest război, opinii


https://www.ipn.md/ro/putin-l-a-dat-jos-pe-soigu-pentru-ca-7978_1104510.html

Vladimir Putin l-a dat jos pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, pentru că vrea să eficientizeze acest război. Opinia aparține ex-miniștrilor Apărării Republicii Moldova, Vitalie Marinuța și Anatol Șalaru. Potrivit foștilor miniștri, noul șef al Apărării din Rusia, Andrei Belousov, este un economist de profesie care va avea menirea de a transforma economia Federației Ruse într-o economie de război, notează IPN.

Rocada din fruntea ministerului rus al Apărării a fost una care a luat prin surprindere, spune ex-ministrul Apărării Republicii Moldova, Vitalie Marinuța. Potrivit lui Marinuța, Serghei Șoigu nu se bucura de autoritate în rândul elitelor militare din Rusia, iar Putin a decis să-l înlocuiască cu un alt aliat docil al său, Andrei Belousov.

„S-au schimbat pionii, dar aceleași figuri au rămas în complexul de securitate și apărare al Federației Ruse. Vedem că în ultimii 10-15 ani, Putin a numit în fruntea Ministerului Apărării persoane civile, Serdiukov, Șoigu. Șoigu este în formă de general, dar când a fost numit el nu avea nici studii, nici experiență militară. Acest lucru a creat probleme în rândul conducerii militare. Valeri Gherasimov (șeful marelui Stat Major rus -n.r.) este militar de carieră și în ultimul an a intrat în contradicție cu Șoigu. Făcând această rocadă, aducând un pur civil la șefia ministerului, practic, se dă pe mâna militarilor implementarea strategică și operațională a activităților de pe câmpul de luptă. Se menține tradiția, civil, devotat lui Putin, statalist, ortodox. Astfel, Putin își creează verticala puterii pentru următorii 6 ani”, a spus ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același context, expertul Vlad Kulminschi și ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru, spun că Putin se pregătește pentru un război de durată, iar misiunea noului șef al Apărării este să transforme economia rusă într-o economie de război.

„Federația Rusă se pregătește de un război de uzură. Războiul de uzură este un război în care prevalează acea parte care are mai multe capacități militare, economice, umane. Noul numit ministru al Apărării este un manager, un economist, iar sarcina lui este să transforme economia Federației Ruse într-o economie de război care va fi pregătită pentru acest război de uzură, scopul căruia este accesul la Marea Neagră. Federația Rusă vrea să transforme Marea Neagră într-un lac rusesc”, a spus directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminschi.

„Șoigu împreună cu Medvedev vor scrie pe Facebook. Asta va fi misiunea lui. Nu se pune problema ca în Rusia să apară, pe intern, vreun pericol pentru puterea lui Putin. Șoigu a fost dat jos de la iesle în stilul lui Putin. Putin nu-și arestează oamenii, nu-i bagă la pușcărie, doar dacă-l trădează și există o ură de moarte față de ei. Putin se pregătește de un război de durată și vrea să eficientizeze acest război. Occidentul va câștiga războiul cu Rusia doar atunci când Rusia va fi secătuită de resurse”, a spus ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru.