logo

Putin a murit, lovitură de stat la Moscova? Op-Ed de Anatol Țăranu


https://www.ipn.md/ro/putin-a-murit-lovitura-de-stat-la-moscova-op-7978_1100443.html

 

 

Ar fi bine ca Republica Moldova să fie capabilă să folosească la maximum această perioadă de răzmerițe politice de la Moscova pentru a-și rezolva obiectivul decuplării definitive de lumea rusă și garantării securității sale, cel mai lesne realizate prin înfăptuirea idealului unității naționale...

 

Anatol Țăranu
 

Pe 26 octombrie, spațiul informațional informal de limbă rusă a fost bulversat de o știre bombă, lansată de canalul de Telegram „General SVR”, care este asociat cu serviciile speciale ruse, anunțând că liderul de la Kremlin ar fi decedat la reședința sa din Valdai la 20:42, ora Moscovei. Medicii care încercau resuscitarea președintelui rus, până la urmă au renunțat și l-au declarat mort, a scris „General SVR”, publicând o postare despre moartea lui Putin la ora 21:41 în aceiași zi. Tot această sursă a informat, că medicii care îl asistau pe Putin au rămas blocați în camera cu decedatul, fiind reținuți de membrii serviciului de securitate prezidențial la ordinele șefului lor Dmitri Kochnev, care la moment se găsea în legătură și primea instrucțiuni de la secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse Nikolai Patrushev. Concomitent a fost întărită securitatea pentru dublura lui Putin.

Informație neverificată și dezmințită oficial

Tot acest canal a comentat în continuare situația creată, afirmând că în Rusia are loc o „tentativă de lovitură de stat” dată de grupul secretarului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev. Această acuzație se pliază pe presupusa intenție a lui Patrușev de a pune o dublură a lui Putin drept președinte al Rusiei.

Câteva ore mai târziu, cunoscutul istoric și politolog rus Valeri Solovei a exprimat o prognoză privind evoluția Rusiei în viitorul apropiat, afirmând că „Vor încerca să ascundă moartea lui Putin, o ascund deja. În regimurile autoritare acest lucru este posibil... În ultimele două-trei luni, el a fost înlocuit cu mare succes de o sosie, un „doi” în jargonul Serviciul Federal de Securitate. Cele două sosii vor putea fi folosite pentru o perioadă scurtă de timp pentru a acoperi tranziția către un viitor post-Putin... Termenul este de aproximativ 2-3 luni”, a concluzionat doctorul în istorie Solovei, care folosește pentru publicațiile sale pe Telegram și numele de Nightingale.

„General SVR”, la fel ca Solovei, au dezvoltat deja de mult timp o teorie a conspirației despre dublurile lui Putin și boala fatală a președintelui Federației Ruse. Aceste informații au fost dezavuate de surse oficiale de la Kremlin. Cel mai recent, pe 24 octombrie, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Peskov, a comentat declarația canalului General SVR conform căreia Putin ar fi suferit un stop cardiac și a numit discuțiile despre sănătatea lui Putin „un alt năuc”, după cum relata agenția de știri RIA Novosti. „Totul este în regulă cu el, este doar o altă gogoașă, absolut”, a spus Peskov. El a negat, de asemenea, că Putin are dubluri.

Parte a teoriei conspirației?

În același timp, publicația occidentală Politico a observat că știrile despre problemele de sănătate ale președintelui Putin, cu referire la canalul General SVR, au fost preluate de mai multe mass-media britanice, în special de ziarele Daily Mirror și Daily Express, dar publicația a numit declarațiile canalului Telegram despre starea de sănătate a lui Putin ca parte a teoriei conspirației. Utilizatorii rețelei au fost, de asemenea, sceptici cu privire la raportul morții lui Putin. De exemplu, jurnalistul rus, care a primit cetățenia ucraineană, Alexander Nevzorov, reacționând la mesajul despre „moartea” șefului de la Kremlin, a menționat că „sunt două știri: una bună și una rea. Cea bună: Putin a murit. Cea rea: acest lucru nu este sigur", a scris el.

Contextul cu referire la starea de sănătate a lui Putin, în vârstă de 71 de ani, care se află la putere în Federația Rusă din anul 2000, a devenit în repetate rânduri un subiect de discuție în mass-media. Așadar, în septembrie 2020, colegul de clasă al lui Putin, fostul ofițer de informații KGB al URSS, Iuri Shvets, a declarat că șeful Kremlinului era bolnav și „are probleme care necesită chimioterapie”. În luna noiembrie a aceluiași an, tabloidul britanic The Sun, citând sursele sale, a raportat că, din cauza bolii, Putin ar putea părăsi postul de președinte al Rusiei. Kremlinul a numit atunci această informație „prostie completă” și a asigurat că Putin este într-o stare de sănătate excelentă.

Însă în aprilie 2022, deja publicația rusă Proekt a publicat o investigație asupra sănătății lui Putin. Din această investigație s-a aflat că echipa medicală a președintelui rus include un chirurg oncolog. Iar pe 12 mai curent, New Lines Magazine, citând un om de afaceri rus fără nume apropiat de Kremlin, a raportat că Putin avea cancer de sânge. Pe 19 mai, regizorul american Oliver Stone, apropiat al lui Putin, spunea că președintele Rusiei a depășit cancerul. Pe 2 iunie, revista americană Newsweek, citând date dintr-un raport secret al serviciilor secrete americane, a raportat că Putin a fost supus unui tratament pentru cancer în stadiu avansat în aprilie.

Sau dovezi indirecte?

În august, serviciile secrete ucrainene au raportat că cercul apropiat al lui Putin intra în panică din cauza sănătății sale și a deciziilor pe care le lua într-o stare a sănătății precare.

După cum scrie tabloidul britanic The Sun, experții japonezi în recunoașterea facială și identificarea vocii au confirmat teoria din ce în ce mai populară că Vladimir Putin are „duble” care îl înlocuiesc pe președintele rus la evenimente publice. Specialiștii de la Institutul Japonez de Comunicații Audio, care cooperează de obicei cu poliția în căutarea și identificarea infractorilor, după ce au analizat diferitele discursuri ale lui Putin folosind tehnologii de inteligență artificială, au ajuns la concluzia că președintele rus are cel puțin un „dublu” și cel mai probabil un al doilea.

Acoperit de avalanșa zvonurilor despre dublele lui Putin, Kremlinul a fost nevoit de cel puțin două ori în 2023 să le dezmintă public, numindu-le de fiecare dată „invenții de presă”. „Nu există duble”, a declarat secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov pe 24 octombrie, adăugând că o astfel de „absurditate” provoacă doar „zâmbet” la Kremlin. Iar încă în aprilie, Peskov a mai spus că Putin nu folosește serviciile de dublu și, de asemenea, „nu a stat niciodată într-un buncăr”, nu are probleme de sănătate, este „megaactiv” și are „energie” de invidiat.

Zvonurile despre starea critică a sănătății și chiar moartea lui Putin sunt susținute indirect și de inițiativa senzațională lansată recent de președintele belarus Lukașenko, care neașteptat a cerut negocieri de pace cu Ucraina. Potrivit liderului belarus, Rusia și Ucraina se află într-un impas pe fronturi și trebuie să negocieze încheierea conflictului. "Există suficiente probleme de ambele părți și, în general, situația este acum grav blocată: nimeni nu poate face nimic ca să-și consolideze sau să-și avanseze în mod substanțial poziția", a declarat Lukașenko într-un videoclip publicat pe site-ul agenției de știri de stat belaruse Belta. "Trebuie să ne așezăm la masa negocierilor și să ajungem la un acord", a continuat liderul belarus, care este considerat un maestru de adaptare la conjunctura schimbătoare.

Ce semnalează informația/zvonurile?

În prezent nu există nicio confirmare a zvonurilor despre moartea lui Putin. Sursa principală a informațiilor senzaționale a fost canalul Telegram „General SVR”, care este asociat cu anumite clanuri din serviciile speciale ruse și care obiectiv creează o stare de incertitudine în spațiul informațional și politic rusesc. Războiul aventurier declanșat de regimul Putin împotriva Ucrainei produce efecte devastatoare asupra însuși statului și societății ruse, grav afectate de lipsa tradițiilor și instituțiilor funcționale democratice. Această stare a lucrurilor denotă toată profunzimea crizei politice și instituționale prin care trece actualul regim de la Moscova și care devine o prevestire certă a apropiatelor încleștări ale clanurilor în lupta pentru supremație la Kremlin.

Pe acest fundal mai puțin contează dacă Putin este sau nu în viață, puterea lui deja este contestată prin însăși difuzarea zvonurilor despre moartea sa și posibila venire la conducerea Rusiei a unei sosii al lui Putin. Însuși faptul că opinia publică largă admite real scenariul despre moartea lui Putin, ascunsă de anturajul său  pentru a face posibilă înlocuirea lui la conducerea țării de către o dublă a sa, discreditează iremediabil actualul regim de la Kremlin, accentuând calitatea lui de paria în comunitatea internațională. 

Actuala peripeție privind presupusul deces al liderului rus demonstrează cu mare probabilitate că în clepsidra longevității regimului lui Putin se consumă ultimele granule de nisip, iar Rusia se trezește în pragul războiului crâncen al clanurilor de la Kremlin pentru putere. Ar fi bine ca Republica Moldova să fie capabilă să folosească la maximum această perioadă de răzmerițe politice de la Moscova pentru a-și rezolva obiectivul decuplării definitive de lumea rusă și garantării securității sale, cel mai lesne realizate prin înfăptuirea idealului unității naționale. 


 
Anatol Țăranu
doctor în istorie, comentator politic

IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.