Puterea de cumpărare a moldovenilor rămâne redusă, iar ajutoarele materiale alocate de către stat sunt foarte mici în comparaţie cu cheltuielile minime necesare pentru supravieţuire, informează IPN citând date din cea mai recentă ediţie a „Euromonitor”-ului.
Directorul executiv al Centrului „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, apreciază că circa 1,5 milioane de moldoveni locuiesc în gospodării cu migranţi şi depind de remitenţe. Peste 80% din veniturile acestor gospodării reprezintă banii primiţi de peste hotare. Totodată, potrivit unui studiu realizat de UNICEF, aproximativ 155 de mii de copii au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate.
Expertul notează că ar fi binevenită crearea de noi servicii destinate copiilor în situaţii de risc, însă sursele financiare disponibile sunt limitate şi acoperă doar o parte infimă a cheltuielilor necesare pentru susţinerea copiilor rămaşi fără îngrijire părintească.
Adrian Lupuşor mai subliniază că discrepanţa între nivelul de trai şi bunăstare în mediul urban şi rural continuă să crească. O soluţie ar fi crearea locurilor de muncă şi asigurarea unui nivel de trai decent la sate, cu acces la utilităţi şi servicii. Foarte importantă este şi salarizarea decentă, care să ofere posibilitatea acoperirii cheltuielilor lunare necesare.
Studiul „Euromonitor” („Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova: progresele din 2013 şi provocările pentru 2014”) este realizat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT şi Centrul Analitic Independent Expert Grup.