logo

Punctul de trecere a frontierei de stat Palanca. FOTOREPORTAJ


https://www.ipn.md/ro/punctul-de-trecere-a-frontierei-de-stat-palanca-fotoreportaj-7967_1088132.html

Cel mai mare flux de persoane originare din Ucraina, pe sensul de intrare în Republica Moldova, este înregistrat la punctele de trecere a frontierei de stat Palanca, Tudora și Otaci.



Refugiații sunt așteptați în punctul de trece a frontierei de voluntari civili care le propun transport gratuit la Chișinău, cartele pentru telefonia mobilă, unii și cazare.



În corturile amenajate în cadrul Centrul de triere Palanca este acordată asistență de primă necesitate cetățenilor care traversează frontiera și care solicită azil.


Refugiații se pot afla aici până la 72 de ore, după care, dacă nu au unde merge, sunt transferați la Chișinău în centrele improvizate de cazare.




Persoanele care solicită ajutor sunt îndreptate la centrul de cazare a solicitanților de azil din Chișinău. În total până acum sunt înregistrate 543 de cereri de azil.




După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, premierul Natalia Gavrilița a mers la punctul de trecere a frontierei de la Palanca pentru a vedea cum decurge procesul de primire și gestionare a fluxului de cetățeni străini.




Cetățenii ucraineni pot intra  pe teritoriul Republicii Moldova cu acte de identitate interne și fără obligativitatea prezentării certificatului COVID-19. Minorii sunt admiși cu certificat de naștere, buletin de identitate intern sau pașaport.

Persoanele care intră în Moldova spun în mare parte că merg la rude, la prieteni, dar și că vor căuta cazare pe cont propriu.



Majoritatea dintre acești cetățeni se deplasează cu propriile mașini. Pentru cei care sunt fără transport au fost organizate autocare. Oferă transport gratuit și persoane civile.