logo

PUN solicită decretarea zilei de 28 iunie drept Zi de Doliu Național


https://www.ipn.md/ro/pun-solicita-decretarea-zilei-de-28-iunie-drept-zi-8011_1082658.html

Partidul Unității Naționale (PUN) solicită decretarea zilei de 28 iunie drept Zi de Doliu Național și cere înființarea unei Comisii pentru investigarea Crimelor Comunismului, în semn de respect față de „toți cei care au fost dezrădăcinați din spațiul românesc după un ultimatum urmat de o ocupație militară care a instaurat unul dintre cele mai feroce regimuri totalitare din spațiul românesc − comunismul”. Declaraţia aparţine deputatului și președintelui PUN, Octavian Țîcu, citat într-un comunicat de presă, transmite IPN.
 
Cu acest prilej, PUN a organizat dimineață, în fața Parlamentului, un eveniment de comemorare față de ocupația militară de la 28 iunie 1940. Octavian Țîcu a solicitat înființarea unei Comisii care să investigheze crimele comunismului și „să pună pe banca acuzaților pe toți cei care sunt complici la instaurarea regimului comunist în Basarabia, după 28 iunie 1940 și după 22-24 august 1944. Altfel, vom trăi cu un act de justiție neîmplinit față de această nedreptate istorică”, a declarat Octavian Țîcu.

Cu privire la reîntregirea ţării, Octavian Țîcu a menţionat că, imediat după 11 iulie, noul Parlament poate vota Unirea, iar pentru PUN acesta este obiectivul primordial din prima zi de mandat în Parlament. „PUN este un partid unionist care pledează pentru reîntregirea Republicii Moldova, cel de-al doilea stat românesc, cu România și care are la bazele acțiunii sale politice memoria istorică. Rareori se întâmplă în istorie să avem șansa să îndreptăm o nedreptate istorică așa cum a fost la 28 iunie, dar 11 iulie este șansa noastră să readucem lucrurile la normalitate. (...) Credeți cu adevărat că în acești 30 de ani am fost independenți și liberi. N-am fost. Suntem în 81 de ani de înstrăinare, iar 51 au fost anii comunismului, față de care putem să avem sau să nu avem capacitate de alternativă și alegere. Dar ce nu are explicație și nu are justificare sunt acești 30 de ani în care ţara a aparținut fie nomenclaturii agraro-comuniste, fie grupurilor oligarhice care au reprezentat interesele unui stat străin: Federația Rusă, care ne ocupă a 10-a parte din teritoriu și devastează viitorul nostru politic”, a mai spus Octavian Țîcu.

La același eveniment, deputatul și candidatul PUN, Iurie Reniță, a spus că istoria Basarabiei are mai multe file tragice decât zile cu prilej de bucurie. „28 iunie este o zi de doliu și cred că ar fi corect ca instituțiile statului să declare 28 iunie Zi de Doliu Național. Ocupația sovietică nu s-a terminat după 1991, după declararea independenței, ea continuă și în prezent prin reprezentanții săi în instituțiile statului, în partidele politice pe care le finanțează Kremlinul”, a spus deputatul.

„Pentru 11 iulie, trebuie să ne unim toate eforturile pentru a reveni în albia noastră românească și a da un vot ferm pentru PUN. Nu dați niciun vot pentru conservele rusești și aliații lor. Dați un vot singur și sigur pentru PUN, un partid care ne va readuce în zona de prosperitate, stabilitate și securitate”, a fost apelul lui Iurie Reniță către alegători.