logo

PUN face totalurile primei ediții a campaniei „Săptămâna Memoriei”


https://www.ipn.md/ro/pun-face-totalurile-primei-editii-a-campaniei-saptamana-memoriei-7965_1074788.html

Partidul Unității Naționale a făcut totalurile primei ediții a campaniei „Săptămâna Memoriei”, ce a avut loc în perioada 28 iunie – 6 iulie 2020. Potrivit președintelui PUN, Octavian Țîcu, „evenimentul s-a dorit a fi unul de consemnare unică a mai multor date istorice. Este vorba de data de 28 iunie 1941, 12-13 iunie 1941 și 5-6 iulie 1949, data celor două valuri ale deportărilor”, transmite IPN.

Timp de opt zile, echipa campaniei a vizitat 15 localități, de la nord la sud, printre care Chișinău și Bălți, localitatea Țiganca din Cantemir, Sociteni, Ialoveni, Cosăuți din  Soroca, Călărași, Orhei, localitatea Prepelița din Sîngerei. Campania a început cu un flashmob, desfășurat concomitent în 28 de localități din Moldova și din Europa, cu implicarea diasporei, prin care a fost comemorată ziua de 28 iunie 1941 – 80 de ani de la ocupația sovietică.

PUN și echipa au vizitat două complexe memoriale, cele mai mari din Republica Moldova, cel de la Avdarma și Mingir. Memorialele conțin mărturii ale evenimentelor de-a lungul timpului, de la Războiul Crimeii până la războiul din Afganistan și cel de la Nistru. Au fost vizitate patru muzee: de la Mingir, Avdarma, Vărvăreuca și Cania. Au fost comemorate victimele represiunilor politice la mai multe evenimente din mai multe localități. A fost vizitat monumentul grănicerilor români căzuți în 26-28 iunie 1940, instalat în curtea bisericii din Cosăuți, Soroca.

Pe parcursul campaniei s-au desfășurat mai multe concursuri unde au fost desemnați șase premianți. Au fost desemnate trei personalități remarcabile ale Săptămânii Memoriei. Este vorba despre Filip Iepure, fost primar și director de școală din Cosăuți, Soroca, Victor Țîbrigan, fondatorul muzeului de la Vărvăreuca și a monumentului militarilor români, ambele instalate în gospodăria sa, și Iacob Lupanciuc, fondatorul și organizatorul complexului memorialistic de la Mingir, Hâncești. Ei vor fi distinși cu diplome și cu un premiu bănesc din partea PUN.  Totodată, au fost desemnați trei câștigători ai concursului „Săptămâna Memoriei”, care s-au implicat prin scrierea sau reproducerea propriilor istorii legate de evenimentele consemnate. Premiile vor ajunge la fiecare în mod particular.

De mâine, 11 iulie, PUN începe campania: „Ce înseamnă Unirea cu România?”.