Publicaţiile periodice vor putea beneficia legal de ajutoare de stat
https://www.ipn.md/ro/publicatiile-periodice-vor-putea-beneficia-legal-de-ajutoare-de-stat-7967_975130.html
Grupul de lucru public-privat pentru fortificarea presei a prezentat proiectul de Lege cu privire la ajutoarele de stat pentru publicaţiile periodice publice şi private. Documentul reglementează raporturile ce ţin de alocarea, distribuirea şi evaluarea utilizării ajutoarelor de stat pentru publicaţii, transmite Info-Prim Neo.
Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), a declarat în cadrul mesei rotunde a Grupului de lucru, miercuri, 15 aprilie, că proiectul de lege propus va contribui la promovarea transparenţei atunci când publicaţiile periodice vor prezenta informaţii despre starea lor economică în scopul obţinerii unor ajutoare de stat. „Sunt absolut convins că transparenţa în acordarea oricărei forme de ajutor de stat este una din căile prin care poate fi omisă delapidarea banilor publici”, a menţionat Petru Macovei.
Expertul-jurist Eugeniu Rîbca, autor al proiectului de lege, a specificat că acest document este un element nou pentru R. Moldova, dar foarte cunoscut în ţările occidentale. „Filosofia acestui proiect de lege presupune crearea Fondului pentru Susţinerea Publicaţiilor Periodice (FSPP), apolitic. Necesitatea acestuia porneşte de la ideea că banii, inclusiv cei care vin de la stat, trebuie să se acumuleze într-un fond special, ulterior fiind distribuiţi publicaţiilor în baza unor anumite criterii”, a menţionat Eugeniu Rîbca. Activitate fondului va fi monitorizată şi de către Parlament.
Valeriu Prohniţchi, expert-economist din cadrul Grupului de lucru s-a arătat convins că „acest proiect va servi şi ca o modalitate de a combate corupţia politică, inclusiv care se manifestă prin susţinerea necompetitivă a unor publicaţii periodice din R. Moldova în raport cu alte publicaţii”.
Proiectul de lege, la întocmirea căruia au contribuit şi editorii publicaţiilor periodice, urmează să fie prezentat Parlamentului.
Grupul de lucru public-privat pentru fortificarea presei a fost constituit în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea cadrului legal şi statutului economic al sectorului mass-media”, care este parte componentă a programului Consolidarea Capacităţii de Monitoring a Societăţii Civile în Republica Moldova. Programul este implementat de către Academia pentru Dezvoltare Educaţională cu asistenţa tehnică acordată de către Consiliul Internaţional pentru Cercetări şi Schimburi (IREX). Programul este finanţat de către Corporaţia Provocările Mileniului (MCC) şi administrat de către Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în cadrul Programului Preliminar de Ţară (PPŢ) pentru Moldova.