logo

PSRM solicită respectarea secretului votului cetățenilor


https://www.ipn.md/ro/psrm-solicita-respectarea-secretului-votului-cetatenilor-7965_1047174.html

Partidul Socialiștilor solicită Comisiei Electorale Centrale să emită o circulară prin care toți funcționarii electorali să fie atenționați privind inadmisibilitatea încălcării secretului votului. Apelul vine în condițiile în care, potrivit PSRM, la adresa formațiunii parvin semnale că „la instruiri, membrilor birourilor electorale li se comunică că în ziua alegerilor se permite fotografierea buletinului de vot”, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, reprezentantul PSRM la CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat că prevederile normative interzic fotografierea buletinului după aplicarea ștampilei „votat”. „Orice încercare de a încălca această normă poate fi calificată ca fiind încălcarea dreptului la secretul votului, adică încălcarea garanțiilor constituționale ale cetățeanului. Și aceasta poate servi temei pentru răspundere contravențională”, a notat Maxim Lebedinschi.

Potrivit juristului, parvin și semnale că se încearcă „cumpărarea” votului alegătorilor. Și aceasta este o infracțiune care se pedepsește penal. „Îndemnăm cetățenii Republicii Moldova să voteze în conformitate cu preferințele lor politice și să nu se lase ademeniți cu sume bănești. Toate aceste cazuri vor fi documentate și o să sesizăm organele de poliție și procuratura”, a menționat Maxim Lebedinschi.

Acesta s-a referit și la situația secțiilor de votare organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului. PSRM nu este de acord cu strămutarea lor la Călărași, Cahul, Chișinău și Bălți, întrucât pentru a-și exercita dreptul la vot alegătorii din regiunea transnistreană vor fi nevoiți să parcurgă zeci și chiar și peste o sută de kilometri. Maxim Lebedinschi spune că plângerea se află pe rol la Curtea Supremă de Justiție și este așteptată o decizie.

Secretarul pentru ideologie a PSRM, Ion Ceban, a declarat că vin foarte multe semnale, inclusiv de la instituții de stat medicale, educaționale și alte întreprinderi. Potrivit lui, oamenii sunt impuși să fotografieze buletinele de vot și apoi să prezinte fotografiile, în condițiile în care legea interzice acest lucru. De asemenea, sunt tentative de corupere, fapt care se pedepsește penal.