logo

PSRM solicită CC să respingă sesizarea PL cu privire la funcționarea limbilor


https://www.ipn.md/ro/psrm-solicita-cc-sa-respinga-sesizarea-pl-cu-privire-la-7965_1042144.html

Partidul Socialiștilor condamnă ferm inițiativa Partidului Liberal de a abroga legile care reglementează statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică. Luni, 4 iunie, socialiștii au organizat o acțiune de protest în fața Curții Constituționale, unde este examinată sesizarea deputaților liberali., transmite IPN.

„Partidul Socialiștilor cataloghează această inițiativă drept o provocare iresponsabilă din partea partidului agonizat al lui Mihai Ghimpu. Mergând spre declin politic, acest partid încearcă să acapareze atenția datorită răspândirii în societatea noastră a urii și a intoleranței etnice, provocând conflictele cu tentă etnică”, se menționează într-o declarație a PSRM.

Formațiunea menționează că Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată în anul 1989, a fost un act juridic istoric, care stă la baza constituirii relațiilor interetnice în Republica Moldova, pe toată perioada de independență a țării. Anume datorită acestei legi, la începutul anilor ’90, a fost posibilă rezolvarea situației în Găgăuzia și adoptarea legii de creare a UTA Găgăuzia.

„Statutul limbii moldovenești (române, n.r.) și statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică este baza unui consens național, a stabilității civile în societatea noastră multietnică. Garanția conservării, dezvoltării și funcționării limbii ruse și a altor limbi în țara noastră este prevăzută în Constituția Republicii Moldova. Orice încercare de a schimba această lege și de a ignora principiile unui consens național va duce la destabilizarea societății, care poate duce la consecințe imprevizibile”, se mai spune în declarația socialiștilor.

Partidul Socialiștilor susține inviolabilitatea tuturor prevederilor Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv dispoziția privind statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică. Formațiunea face apel către toate forțele politice și civice ale țării, indiferent de apartenență politică, să se unească și să protejeze democrația, drepturile omului și pacea interetnică din Republica Moldova.

În cadrul acțiunii, deputatul PSRM, Vladimir Țurcan, a declarat că, în cazul în care solicitarea de a respinge sesizarea liberalilor nu va fi auzită, vor urma acțiuni masive de protest.