logo

PSRM promite mai multe inițiative sociale să fie votate în următoarea legislatură


https://www.ipn.md/ro/psrm-promite-mai-multe-initiative-sociale-sa-fie-votate-8011_1081871.html

Socialiștii, care participă la alegeri în componența Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, au pe agendă mai multe inițiative sociale pe care intenționează să le promoveze în următorul parlament. Printre ele sunt și proiecte votate în legislatura trecută, dar care nu au fost promulgate de șefa statului, transmite IPN.

Deputata Alla Darovannaia a declarat, într-o conferință de presă, că printre proiectele care vor fi promovate se numără și inițiativa oferirii unui ajutor unic de 1000 de lei pentru pensionari, în luna octombrie. La fel, socialiștii vor insista pe majorarea salariilor medicilor cu 40%.

„Vrem să aducem la cunoștință că acel proiect de lege, care presupune compensarea energiei electrice, bani pe care o parte a societății chiar a mizat, o să-l trecem în legislatura următoare și vom face tot posibilul ca cetățenii să primească acești bani”, a declarat parlamentara.
 
Alla Darovannaia s-a referit și la necesitatea majorării salariilor angajaților de la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, dar și pentru personalul medical de la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui și de la Agenția de Transplant. Astfel, salariul acestora urmează să se majoreze în medie cu 270-350 de lei.

„Un alt proiect de lege presupune asigurarea sustenabilității financiare a serviciului social de asistență personală, precum și garantarea prestării serviciilor conform necesităților persoanelor cu dizabilități severe, care prevede completarea sursei de finanțare a Fondului de Susținere a Populației cu alocații aprobate anual în bugetul de stat”, a precizat Alla Darovannaia.

Socialiștii mai propun aprobarea unui proiect de prevede capitalul familiei. Acesta stabilește beneficiile, modul și procedura de acordare a prestației sociale, în funcție de numărul de copii care sunt într-o familie. O altă inițiativă ține de posibilitatea veteranilor de a alege o compensație bănească în schimbul biletelor de tratament balneosanatorial.