logo

PSRM insistă să fie deschise suplimentar trei secții de votare în Rusia


https://www.ipn.md/ro/psrm-insista-sa-fie-deschise-suplimentar-trei-sectii-de-8013_1108421.html

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova insistă asupra deschiderii a cinci secții de votare pe teritoriul Federației Ruse pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, ceea ce înseamnă cu trei secții mai mult decât în primul tur. Totodată, formațiunea solicită tipărirea unui număr suficient de buletine de vot pentru a asigura exercitarea dreptului la vot pentru toți cetățenii Republicii Moldova care se vor prezenta la secțiile de votare din Rusia, transmite IPN.

Potrivit socialiștilor, în ultimii doi ani, diaspora moldovenească din Rusia și Belarus a fost supusă discriminării din partea regimului aflat la putere în Moldova. „Acești oameni sunt privați de posibilitatea de a-și vizita rudele și apropiații, fiind nevoiți să cheltuie zile întregi și sume astronomice de bani pentru călătorie. Ei nu pot trimite bani părinților lor în etate, care au rămas în Moldova. Mulți dintre cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia, la sosirea în Moldova, sunt supuși în aeroport unor percheziții umilitoare”, se menționează într-o declarație.

PSRM menționează că ultimul de discriminare a avut loc în timpul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din 20 octombrie. „Deși în Federația Rusă locuiesc sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, pe teritoriul acestei țări, conform deciziei CEC, au fost deschise doar 5 secții de votare, iar ulterior, prin intervenția SIS și MAEIE, acest număr a fost redus la două secții”. Potrivit PSRM, deschiderea a cinci secții pentru cel de-al doilea tur de scrutin va fi o manifestare a unui respect minim față de reprezentanții uneia dintre cele mai mari diaspore moldovenești din străinătate.

Comisia Electorală Centrală a decis, la o primă etapă, să deschidă cinci secții de votare în Rusia, inclusiv în orașele Sankt-Petersburg, Iaroslav și Surgut. Dar autoritățile de la Chișinău au constatat imposibilitatea asigurării procesului de vot de către Ministerul Afacerilor Externe pentru secțiile de votare menționate. În consecință, au fost deschise doar două secții de votare în Rusia, ambele la Moscova, la care au fost expediate 10 mii de buletine de vot, câte 5 mii pentru fiecare secție. În ziua alegerilor, programul acestora a fost prelungit cu două ore, iar în spațiul public au apărut imagini în care se văd cozi imense. Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a venit cu o declarație în care preciza că au fost create artificial. De asemenea, s-a precizat că cele 10 mii de buletine de vot, distribuite celor două secții de votare de la Moscova nu au fost epuizate.