Deputați ai Partidul Socialiştilor insistă că întâlnirea secretă a preşedintelui ţării, Maia Sandu, cu judecătorii ar fi avut loc săptămâna trecută. Aceştia spun că întâlnirea contrazice principiul constituțional al separării puterilor şi au solicitat explicații președintelui, transmite IPN.
„Catalogăm această întâlnire ca o încercare de a interveni în sfera de activitate a sistemului judiciar”, a declarat deputatul Vasile Bolea într-o conferință de presă. Acesta a menționat că, dacă președintele intenționează astfel să ia măsuri în vederea impulsionării reformei judiciare, atunci astfel de întâlniri trebuie să aibă loc cu Consiliul Superior al Magistraturii – instituție de gestionare a chestiunilor instanțelor judecătorești, și nu cu un grup de judecători.
„Considerăm că orice activitate legată de politica în domeniul justiției trebuie desfășurată în conformitate cu Strategia de reformare a justiției, care a fost elaborată în comun cu experți internaționali și adoptată la sfârșitul anului trecut de Parlament”, a subliniat parlamentarul.
Colegul său, deputatul Grigore Novac a menţionat că socialiştii cred că este pusă presiune pe judecători. „Am asistat deja la modul în care Maia Sandu, când era prim-ministru, a încercat să subordoneze Procuratura Republicii Moldova prin asumare de răspundere, fapt care ulterior a fost declarat ilegal de către Curtea Constituțională. Acțiunile ei au fost aspru criticate și de partenerii străini. Tot atunci, am declarat și noi că a fost o încercare nedemocratică de a subjuga justiția, contrar legislației actuale. Timpul a arătat că avem dreptate”, a spus deputatul.
Deputații socialiști au comunicat că au trimis o cerere oficială Administrației Prezidențiale, care a inclus mai multe întrebări, cum ar fi: Care a fost scopul și agenda ședinței? Cine a participat? De ce au fost invitați anume acești judecători? Ce subiecte au fost discutate?
Cu o zi mai devreme, Maia Sandu, întrebată de jurnalişti despre această întâlnire, a negat că aceasta ar fi avut loc şi a precizat că, atunci când va planifica discuţii cu CSM, presa va fi informată. „Discuţiile mele cu CSM vor fi despre reforma justiţiei, aşa cum o văd ei, dar şi despre procesul de numire a judecătorilor”, a declarat preşedintele. Maia Sandu a precizat că pe reforma justiţiei va purta discuţii şi cu procurorii, în mod transparent şi clar.