logo

PSRM îndeamnă Guvernul să ia măsuri în contextul scumpirii pâinii


https://www.ipn.md/ro/psrm-indeamna-guvernul-sa-ia-masuri-in-contextul-scumpirii-7965_1087560.html

Partidul Socialiștilor cheamă Guvernul să ia măsuri în condițiile în care cel mai mare producător de pâine și-a anunțat intenția de a majora prețurile. „Creșterea prețurilor la pâine are loc pe fondul scumpirii vertiginoase a prețurilor la resursele energetice, medicamente, produsele alimentare de bază și ne amintește despre hiperinflația din anii 90. Astăzi, neavând bani pentru a cumpăra chiar și pâine la prețul stabilit, oamenii sunt condamnați la foame”, se arată într-un comunicat de presă, citat de IPN.  

Partidul Socialiștilor atenționează că a avertizat autoritățile, încă în toamnă, că statul trebuie să stea de veghe la securitatea alimentară. „Noi am cerut organizarea audierilor parlamentare pe acest subiect, pentru a identifica o soluție acceptabilă, însă majoritatea de la guvernare a considerat că problema privind prețul pâinii în condițiile unei inflații în creștere nu este semnificativă, nu este importantă pentru luarea unor măsuri urgente”, se menționează în comunicat.

Potrivit PSRM, „prin acțiunile haotice și nechibzuite, autoritățile provoacă o inflație galopantă, suplimentar la creșterea prețurilor  pe care o constatăm în toată lumea. Creșterea prețurilor la pâine denotă faptul că PAS de la guvernare condamnă o parte considerabilă a populației la foame”.

PSRM anunță că va veni cu inițiative legislative care vor permite stoparea creșterii vertiginoase a prețurilor la produsele alimentare de bază.

Combinatul de panificație „Franzeluța” SA, cel mai mare producător de pâine din țară, a anunțat, pe 1 februarie, că va majora prețurile la tot sortimentul de pâine, cu excepția pâinii sociale. Totodată, întreprinderea a decis să majoreze volumul de producție a pâinii sociale cu 54%, dar fără a modifica prețul final pentru consumatori.