logo

PSRM, despre cererea de aderare la UE: Trebuie referendum


https://www.ipn.md/ro/psrm-despre-cererea-de-aderare-la-ue-trebuie-referendum-7965_1088279.html

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă graba cu care conducerea țării, reprezentată de Partidul Acțiune și Solidaritate, a depus cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. În opinia socialiștilor, cele mai importante decizii ale țării trebuie să fie luate prin consens național, și anume prin referendum, transmite IPN.

„Orice modificare a statutului politic extern al statului nostru, aderarea la structuri integraționiste, care prevăd restricționarea suveranității noastre și asumarea unor angajamente politice este posibilă doar printr-un referendum și cu condiția unui consens național durabil, așa cum au demonstrat un șir de state europene pe parcursul ultimilor 20 de ani”, precizează formațiunea.

Potrivit PSRM, „în locul unui obiectiv clar și ușor de înțeles, în locul unui mecanism de dezvoltare a propriei economii, oamenilor le este prezentat un alt mit, imposibil de atins din punct  de vedere juridic chiar și în cadrul procedurilor UE”. „Ba mai mult, chiar a doua zi, însuși cancelarul Germaniei, una din țările-lideri ale Uniunii Europene, a vorbit despre inoportunitatea unei astfel de inițiative în raport cu Ucraina”, spun socialiștii.

În opinia lor, această inițiativă este pur populistă, „de partid”, a guvernării și poate provoca destabilizarea situației din țară și dezbinarea societății pe criterii politice. „Adoptarea unor decizii atât de serioase cu privire la vectorul de dezvoltare a țării trebuie realizată ținând cont și de regiunea transnistreană, or obiectivul de bază al Republicii Moldova este reintegrarea țării”, afirmă PSRM.

Partidul Socialiștilor îndeamnă autoritățile să renunțe la „abordarea la pachet a deciziilor unilaterale de conjunctură, dar și să înceteze să facă populism politic, să țină cont de opinia cetățenilor cu privire la problemele de importanță strategică printr-un referendum și să purceadă la soluționarea celor mai stringente probleme”.

Președintele țării, Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au semnat joi seara cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șefa statului a declarat că, „dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii”. „Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în UE”, a declarat Maia Sandu.