logo

PSRM cere sesizarea Comisiei de la Veneţia referitor la decizia CC din 4 martie


https://www.ipn.md/ro/psrm-cere-sesizarea-comisiei-de-la-venetia-referitor-la-decizia-7965_1026025.html

Socialiştii cer sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru a aprecia legitimitatea deciziei Curţii Constituţionale din 4 martie curent cu privire la modul de alegere a preşedintelui. Fracţiunea socialiştilor din Parlament i-a adresat o solicitare în acest sens preşedintelui legislativului, Andrian Candu, transmite IPN.

Astfel, socialiştii îi solicită Comisiei de la Veneţia să se expună referitor la faptul dacă este admisibilă supunerea controlului constituţionalităţii normele constituţionale în vigoare şi revizuirea lor prin hotărârea Curţii Constituţionale. De asemenea, fracţiunea solicită Comisiei să se expună dacă este în drept CC să declare neconstituţionale unele norme constituţionale în vigoare.

În plus, socialiştii cer să fie delegat în regim de urgenţă un grup de experţi, care va participa la evaluarea procesului legislativ şi a actelor legislative existente, precum şi a celor care urmează a fi adoptate în vederea reglementării organizării alegerilor prezidenţiale directe în Republica Moldova.

Pe data de 4 martie curent Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor. Curtea a declarat neconstituţională Legea cu privire la alegerea preşedintelui şi a revigorat prevederile Codului Electoral privind alegerea şefului statului prin vot direct de către cetăţeni.