Deputații Partidului Socialiștilor au depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care întreabă Curtea care este termenul limită în care președintele țării urmează să desemnez candidatul la funcția de prim-ministru. De asemenea, socialiștii îi solicită Curții să se pronunțe care este sancțiunea în cazul în care șeful statului nu respectă acest termen, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, deputatul Vasile Bolea a declarat că această sesizarea, care conține șase întrebări, a fost depusă „reieșind din faptul că președintele țării in-acționează, perpetuând criza guvernamentală”.
PSRM îi solicită Curții să se exprime referitor la termenul limită în care președintele urmează să facă prima desemnare a candidatului la funcția de premier, în cadrul termenului general de trei luni. „Refuzul sau inacțiunea președintelui de a desemna un candidat la funcția de prim-ministru constituie o faptă gravă prin care încalcă prevederile Constituției? Care sunt consecințele în cazul în care președintele nu a desemnat candidatura la funcția de premier, iar între timp s-a scurs termenul general de trei luni?”, a punctat Vasile Bolea întrebările adresate Curții.
Curtea Constituțională este întrebată și care sunt consecințele dacă președintele a desemnat candidatul la funcția de prim-ministru ignorând condițiile temporare de 45 de zile de la prima solicitare, precum și în cazul în care refuză să desemneze a doua candidatură, în cazul în care prima învestitură a eșuat?
Altă întrebare este dacă constituie drept temei de dizolvare a Parlamentului imposibilitatea formării guvernului timp de trei luni drept rezultat al refuzului șefului statului de a desemna candidatul la funcția de prim-ministru? „Care este consecința în cazul în care președintele, în urma consultărilor fracțiunilor parlamentare, consideră că mai există șanse reale pentru a învesti guvernul prin intermediul Parlamentului existent, dar în același timp, s-a scurs termenul de 45 de zile?”, este o altă întrebare din sesizarea PSRM.
Vasile Bolea a mai spus că președintele țării trebuie să aibă o poziție pro activă și, în același timp, trebuie să fie un mediator, nu o persoană care să facă jocul politic al unei fracțiuni din Parlament sau unui partid.