logo

PSRM a criticat Guvernului Gavrilița privitor la cadre și justiție în primele 100 de zile


https://www.ipn.md/ro/psrm-a-criticat-guvernului-gavrilita-privitor-la-cadre-si-7965_1085773.html

Guvernul Gavrilița și-a început activitatea cu majorarea numărului de ministere, ceea ce a creat o povară și mai mare asupra bugetului public național. „Astăzi, cheltuielile pentru întreținerea administrației centrale sunt în creștere, inclusiv la Președinție, care consumă cu 3 mln. mai mult decât în perioada anterioară. Au crescut cheltuielile pentru întreținerea ministerelor, aparatului Guvernului”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, în cadrul unui briefing al PSRM consacrat celor 100 de zile ale Guvernului Gavrilița. Reprezentanții RSRM au prezentat un raport de alternativă cu privire la cele 100 de zile și s-au referit la domeniile cadrelor și justiției.

„Cei din PAS au promis concursuri publice, să aducă profesioniști, să aducă diaspora acasă. În realitate, vedem că au fost angajați în funcții de conducere, în ministere, în administrație, în agenții, la întreprinderi, exclusiv membri de partid și rude directe”, a menționat Vlad Batrîncea.

Cu referire la subiectul justiție, Vlad Batrîncea specificat: „Ceea ce au făcut cu legea procuraturii și cu alte legi nu este altceva decât sfidarea angajamentelor Republicii Moldova față de Consiliul Europei și față de partenerii de dezvoltare. Au promovat proiecte de legi în privința cărora nici nu s-au consultat cu Comisia de la Veneția, care încalcă grav angajamentele externe ale Republicii Moldova și care practic au rămas fără vreun comentariu de la partenerii de dezvoltare, căci ei nici nu știu cum să reacționeze. Cel mai bine a reacționat domnul Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, care a spus că urgența nu justifică graba. El a constatat că mai mute modificări din legislație, inclusiv legea procuraturii, au fost făcute în grabă, fără a avea expertiză și avizul comisii de le Veneția”, a menționat Vlad Batrîncea.

În opinia liderului PSRM, procesul încălcărilor grave în justiție a culminat cu reținerea ilegală și plasarea în arest a procurorului general Alexandr Stoianoglo. „Întreaga societate, experții, societatea civilă, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au condamnat metodele plahotniuciste, banditești în stilul cărora s-a procedat cu domnul Stoianoglo. Pretinsele învinuiri aduse lui până astăzi nu au nicio acoperire legală și nu au susținere factologică. Culmea cinismului: după ce s-a procedat într-un stil banditesc față de procurorul general, doamna Maia Sandu dispune evaluarea activității lui. Aceasta este reforma justiției. Dacă se procedează abuziv față de domnul Stoianoglo, cum vor proceda ei față de restul cetățenilor Republicii Moldova?”, s-a întrebat Vlad Batrîncea.