logo

Psihologii de la centrele Youth Klinic Moldova învață tehnici inovative de lucru


https://www.ipn.md/ro/psihologii-de-la-centrele-youth-klinic-moldova-invata-tehnici-inovative-de-lucru-7967_1047378.html

Psihologii de la cele 41 de centrele de sănătate prietenoase tinerilor din întreaga țară, unite în rețeaua Youth Klinic Moldova (YK), învață să aplice metode inovative de lucru cu beneficiarii. În cadrul unui ședințe de supervizare, organizate vineri, 1 martie, la Centrul de resurse „NEOVITA” din Chișinău, specialiștilor le-a fost prezentat instrumentul psiho-terapeutic cu cardurile metaforice de asociere OH, care îi ajută pe cei care se adresează psihologului să vorbească deschis despre ceea ce îi frământă sau să descopere o anumită situație-cauză a problemei, despre care nici nu bănuiau.

Natalia Solovei, psiholog-consultant în cadrul Centrului „NEOVITA”, a declarat pentru IPN că, în cadrul acestor ședințe profesionale, organizate trimestrial, specialiștii abordează cazurile dificile din practica psihologică, le analizează și identifică cele mai eficiente soluții pentru a le aplica ulterior în consilierea beneficiarilor centelor. Supervizarea este urmată de un modul de formare, în care sunt abordate metode inovative de lucru pentru psihologi la o anumită tematică. De data aceasta, specialiștilor le-a fost prezentat instrumentul psiho-terapeutic cu cardurile OH.

Specialista a explicat că aceste carduri OH sunt alcătuite din două seturi, fiecare cu 90 de cărți. Unul reprezintă imagini sau picturi în miniatură, ce reflectă aspecte din viața de zi cu zi. Celălalt set conține cuvinte ce reflectă partea verbală a picturilor. Când toate imaginile sunt puse deasupra cuvintelor, cele două seturi oferă aproape opt mii de combinații posibile. Potrivit psihologului, folosirea cardurilor reprezintă un mod prin care persoana își poate împărtăși sentimentele, ideile și intuițiile într-un context ce-i protejează confidențialitatea.

La serviciile Centrelor de sănătate prietenoase tinerilor din rețeaua YK se adresează, de regulă, adolescenții sau părinții acestora, care comunică probleme specifice vârstei. Este vorba despre neîncrederea în sine, relațiile tensionate de familie, percepția corporală, dragostea fără răspuns, plecarea părinților peste hotare, precum și bullying-ul în școală, o formă de hărțuire printre elevi.

Activitatea este sprijinită de Proiectul „Generație Sănătoasă – servicii de sănătate prietenoase tinerilor”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de AO „Sănătate pentru tineri”, Centrul de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „NEOVITA”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.