Fondul Provocările Mileniului (FPM) Moldova anunţă un nou concurs pentru reabilitarea a patru sisteme de irigare de pe râul Nistru: în Jora de Jos din raionul Orhei, Coşniţa din raionul Dubăsari, Puhăceni şi Roşcani din raionul Anenii Noi. Lucrările se efectuează în cadrul Programului Compact, finanţat de Corporaţia americană Provocările Mileniului. Ofertele pot fi depuse până pe 29 iulie curent, transmite IPN.
„Reabilitarea sistemelor de irigare va permite producătorilor agricoli să optimizeze costurile de operare şi întreţinere a acestora, să utilizeze apa pentru irigaţii în perioada de sezon şi în afara sezonului, să reducă pierderile de apă prin instalarea contoarelor”, a declarat directorul fondului, Valentina Badrajan. Reabilitarea celor 4 sisteme de irigare va permite extinderea ariei de teren irigat de la 600 ha până la circa 5400 ha. Actualmente în aria sistemelor de irigare activează peste 6 mii de producători agricoli, aproape 5 mii dintre care sunt membri ai Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii.
FPM Moldova şi Consorţiul de companii româneşti Hidroconstrucţia & IMSAT Muntenia au încheiat la 27 mai un acord privind reconstrucţia şi modernizarea sistemelor de irigare Lopatna din raionul Orhei şi Criuleni. Valoarea contractului este de 8,3 milioane USD şi urmează să fie executat în următoarele 18 luni. Urmare a reabilitării celor două sisteme centralizate de irigare, vor fi extinse suprafeţele de teren irigat la Lopatna de la 50 de hectare la 509 hectare, iar la Criuleni – de la 120 de hectare la cca 760 de hectare.
„Ne exprimăm speranţa că iniţiativa de reabilitare a sistemelor de irigare va fi susţinută de agricultorii moldoveni prin extinderea numărului de terenuri prelucrate, construcţia de depozite frigorifice, investiţii în echipamente de ambalare – componente de bază pentru o agricultură modernă”, a accentuat Kara McDonald, şef adjunct al Ambasadei SUA la Chişinău.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare în exerciţiu, Vasile Bumacov, a menţionat că este important ca exemplul Programului Compact să aplicat şi în alte regiuni, cu susţinerea altor donatori. Din acest considerent, este important ca lucrările de construcţie să fie executate în termen pentru a susţine aşteptările agricultorilor.
Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare, în total 11 la număr, este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova şi Corporaţia Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Valoarea totală a programului este de 262 milioane de dolari.