logo

Provocările legate de tranzitul de cereale, subiectul unor discuții la Galați


https://www.ipn.md/ro/provocarile-legate-de-tranzitul-de-cereale-subiectul-unor-discutii-7965_1098808.html

De la începutul războiului în Ucraina, Republica Moldova este un exemplu de solidaritate și va continua să fie aproape de poporul ucrainean, dar trebuie să facă față și unor provocări. Despre aceasta s-a spus în cadrul unor discuții purtate la Galați de către factorii de decizie ai Republicii Moldova, Ucrainei, României, Comisiei Europene și SUA pe subiectul exportului și tranzitului de cereale, transmite IPN.

„Astăzi, Republica Moldova asigură tranzitul produselor agricole din Ucraina spre Uniunea Europeană, ținând cont de interesele agricultorilor moldoveni și de faptul că suntem țară producătoare și exportatoare de cereale. Din acest motiv, investițiile în infrastructură este o necesitate stringentă, pentru a satisface necesitățile agricultorilor moldoveni și tranzitului. Interesul Republicii Moldova este să creștem capacitățile de transport pe cale feroviară și navală”, a declarat ministrul Vladimir Bolea în cadrul întrevederilor, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul agriculturii și industriei alimentare din Republica Moldova.

O mare problemă ține de calitate precară a infrastructurii feroviare și navale, fapt ce reduce capacitatea de transportare a produselor agricole. „Pentru a asigura o conexiune mai rapidă a bunurilor spre UE, trebuie să sporim investițiile. Este important că Republica Moldova a fost inclusă  în procesele decizionale și în noile rute logistice, ceea ce crește gradul de coeziune. Aceasta ar însemna resurse și eforturi suplimentare, însă doar prin cooperare, vom putea dezvolta proiecte durabile pe plan regional și să asigurăm interconexiunea cu infrastructura europeană”, a remarcat Vladimir Bolea.

La reuniunea de la Galați au participat: ministrul român al transporturilor, Sorin Mihai Grindeanu, șeful Oficiului de Coordonare a Sancțiunilor, Departamentul de Stat al SUA, James O’Brien, vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov și directorul DG MOVE Magda Kopczynska. Din componența delegației Republicii Moldova au făcut parte vicepremierului Vladimir Bolea, secretarii de stat Viorel Garaz și Mircea Păscăluță, directorul CFM Oleg Tofilat, directorul Agenției Navale, Igor Zaharia, șeful interimar al misiunii USAID în Moldova John Riordan și ambasadorul Republicii Moldova la București Victor Chirilă.