Analistul politic Petru Bogatu crede că protestele de la Chişinău au fost deja deturnate. Petru Bogatu afirmă că un grup de protestatari a atacat în centrul Chişinăului un grup de unionişti, iar din punctul său de vedere, aceasta semnifică deja deturnarea protestelor din Piaţa Marii Adunări Naţionale „de către grupările pro-ruse a le lui Igor Dodon şi Renato Usatîi”. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
„De altfel, prezenţa printre aceşti doi lideri, a liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, mi se pare butaforică, doar o acoperire pro-europeană, democratică a unei acţiuni antiguvernamentale pro-ruseşti, chiar pro-putiniste. Şi am impresia că în ultimul timp şi sloganurile, revendicările sunt nu doar nerealistice şi contraproductive, dar s-au înăsprit şi, în fond, nu duc nicăieri”, a remarcat analistul.
Pentru Bogatu este convins că nu poţi combate corupţia şi să lupţi împotriva sistemului oligarhic cu doi „reprezentanţi extrem de dubioşi ai acestui sistem oligarhic. „Nu este o acţiune de revenire la normalitate şi de luptă împotriva statului capturat acum, pentru că protestele de fapt au fost confiscate, protestele pe care le cunosc eu şi la unele dintre ele am şi participat. Eu nu ştiu, de exemplu, câţi protestatari pro-europeni au rămas în coloanele pe care le-am văzut ieri, pentru că prezenţa liderilor Platformei „DA” creează impresia unei acoperiri pentru o acţiune, de fapt, în cea mai mare parte pro-rusească, cu simpatizanţi, aderenţi a lui Renato Usatîi şi Igor Dodon, care nu urmăresc sfărâmarea sistemului oligarhic ticăloşit, ci doar revenirea la putere şi schimbarea vectorului politic”, a apreciat analistul.
Petru Bogatu nu are certitudinea că dacă ar veni la putere Renato Usatîi cu Igor Dodon, regimul ar fi mai democratic decât este acum. „Pe de altă parte, aceste revendicări absolut exagerate – anticipatele şi altele – sunt pur şi simplu nerealiste şi sunt un îndemn, de fapt, la lichidarea în forţă a sistemului politic, pentru că alegerile pur şi simplu nu pot fi convocate acum pe cale legală, pe cale constituţională”, a menţionat analistul.
Petru Bogatu e de părere că ajutoarele din partea partenerilor de dezvoltare vor fi deblocate în condiţiile în care Guvernul va demonstra că poate rezista pe de o parte, iar pe de altă parte, că este dispus să răspundă la revendicările cetăţenilor. Analistul a menţionat că presiunea pe care o pune populaţia asupra guvernanţilor este legitimă şi într-adevăr acest sistem oligarhic trebuie sfărâmat, dar şi autorităţile ar putea să facă acum un prim pas deja, satisfăcând unele cerinţe – schimbând ceva la Procuratura Generală, adoptând noua lege a Procuraturii care va face procurori să fie independenţi de chestiunile politice şi să mai fie dependenţi şi ierarhic de procurorul general etc.