Un grup de părinți a organizat astăzi, 1 noiembrie, o acțiune de protest în fața Guvernului, cerând Ministerului Educației și Cercetării să renunțe la decizia de a prelungi vacanța elevilor până pe 7 noiembrie. Aceștia au înaintat o petiție semnată de aproape o mie de părinți, în care menționează că nu au cu cine să lase copiii acasă. Ba mai mult, potrivit lor, recuperarea orelor va pune o sarcină dublă pe umerii elevilor. „Facem nunți și cumetrii cu școli închise”, au mai spus părinții, transmite IPN.
Directorul executiv al Asociației Obștești „Părinți Solidari”, Ala Revenco, a declarat că a venit la acțiune în calitate de părinte pentru a susține petiția lansată. Or, potrivit ei, spre regret, școala a devenit o soluție de rezervă pentru toate situațiile de criză în perioada pandemică. „Nu avem alte domenii care sunt atât de restricționate, așa cum este școala. Noi înțelegem că școala nu este un domeniu care aduce taxe la buget, ci provoacă cheltuieli, dar pe termen lung, aceasta va fi o mare problemă pentru copiii noștri. În ultimii doi ani am avut multiple astfel de situații”, susține Ala Revenco. În opinia sa, va fi o supraîncărcare a elevilor când se va ajunge la recuperarea celor șapte zile care au fost adăugate la vacanța de toamnă.
Tatiana Strat, mama unui elev în clasa întâi, spune că decizia autorităților de a prelungi vacanța cu o săptămână a stârnit indignare pentru că elevii nu au cu cine să rămână acasă. „Nu avem cu cine lăsa copiii încă o săptămână. Trebuie să rămână singuri acasă sau trebuie să-i ducem la părinți, ceea ce este un disconfort atât pentru ei, cât și pentru noi. Dar problema cea mai mare este că, la această vârstă, copiii încă nu au abilitatea de a învăța singuri, de aceea este nevoie de un învățător care să-i susțină, să-i îndrume în studierea materialului”, a mai spus părintele.
„Zilele de vacanță din săptămâna următoare urmează a fi recuperate, fie sâmbăta, fie prin majorarea numărului de ore pe zi, ceea ce i-ar obosi foarte mult pe școlarii mici, iar procesul de educație online sau mixt nu asigură rezultatele scontate. Părinții sunt angajați în câmpul muncii, iar pe perioada vacanței prelungite nu au cu cine lăsa școlarii mici, iar lăsându-i acsă fără supraveghere, le pun viața și sănătatea în pericol. Părinții sunt nevoiți să asiste copilul în tot procesul educațional: să preia rolul pedagogului pentru a asigura însușirea materialului. Astfel, părinții sunt puși în situația de a alege între un loc de muncă stabil și asistarea copilului în procesul educațional. Cu toții înțelegem că o săptămână de vacanță în plus nu va stopa pandemia și nu poate influența asupra numărului de îmbolnăviri, în contextul în care piețele, magazinele, cafenelele și mai ales transportul public sunt arhipline, iar școala nu este unicul loc aglomerat unde e posibila infectarea”, se arată în petiția părinților.
Ca reacție la petiția grupului de părinți, Ministerul Educației și Cercetării reiterează că a decis prelungirea vacanței de toamnă numai pentru instituțiile de învățământ din localitățile aflate în prag roșu de alertă, la recomandarea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în scopul prevenirii răspândirii COVID-19. Astfel, conform datelor prezentate de organele locale de specialitate în domeniul învățământului, în perioada 1-7 noiembrie, 422 de instituții de învățământ vor avea vacanță prelungită. Aceste instituții vor relua procesul educațional, cu prezența fizică a elevilor, din data de 8 noiembrie. Din 1 noiembrie, 817 instituții de învățământ general, din localitățile care nu se află în prag roșu de alertă, au reluat procesul educațional cu prezența fizică a elevilor.
„Ministerul Educației și Cercetării tratează cu înțelegere și împărtășește pe deplin îngrijorările părinților în legătură cu prelungirea vacanței de toamnă în unele instituții de învățământ. În același timp, una dintre preocupările de bază ale Ministerului este starea sănătății elevilor și a cadrelor didactice în condițiile creșterii numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19. Ministerul va colabora cu organele locale de specialitate în domeniul învățământului și directorii instituțiilor de învățământ pentru identificarea celor mai bune modalități și termene de recuperare a orelor”, se spine într-un comunicat de presă emis de Minister.
Vacanța de toamnă a elevilor, planificată pentru 27-31 octombrie, a început mai devreme, din 23 octombrie, Ministerul Educației motivând prin situația epidemiologică gravă, care impune măsuri de limitare a răspândirii infecției.