logo

Protest în faţa Parlamentului împotriva modificării sistemului electoral


https://www.ipn.md/ro/protest-in-fata-parlamentului-impotriva-modificarii-sistemului-electoral-7965_1035048.html

Mai multe mii de oameni s-au adunat la inițiativa societății civile, duminică, 11 iunie, în fața Parlamentului pentru a protesta împotriva modificării sistemului electoral și a cere retragerea proiectului privind trecerea la sistemul electoral mixt de pe agenda Parlamentului. Protestului i s-au alăturat și reprezentanții opoziției – Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Liberal Democrat și Partidul Nostru. Participanții au adoptat prin vot o rezoluție cu privire la neadmiterea modificării sistemului electoral în Republica Moldova adresată partenerilor externi, printre care, Comisia de la Veneția, Comisia Europeană și Parlamentul UE, transmite IPN.

Participanții la protest au scandat : „Unire Moldoveni!”, „Până la victorie!”, „Noi suntem poporul!”, „Jos Plahotniuc!”, „Noi avem dreptate!”, „Nu schimbăm sistemul, vă schimbăm pe voi!”, „Noi rezistăm!”, etc.

Expertul Sergiu Tofilat, a declarat că oamenii au venit la protest deoarece vocea lor nu este auzită în Parlament. „Hoții de la guvernare înțelegând că nu au nicio șansă să mai acceadă în Parlament la următoarele alegeri, vor să schimbe regulile de joc. Ei vor să ne fure ultimul drept care ne-a mai rămas, dreptul la alegeri libere și democratice. Aici și acum ne unim forțele ca să scăpăm de această dictatură. Mai departe deja va fi o concurență democratică. Indiferent ce opțiuni politice avem, culturale, ce limbă vorbim, suntem în același pericol, să ne unim pentru a scăpa de el”, a spus Sergiu Tofilat.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boțan, a spus că oamenii protestează nu doar pentru că sunt mințiți, ci și împotriva modalității în care au fost introduse pe agendă proiectele de modificare a sistemului electoral. Totodată, el afirmă că schimbarea sistemului electoral se face pentru distorsionarea voinței poporului, iar protestul și cererea de  retragere a proiectului de lege de schimbare a sistemului electoral sunt absolute legitime.

Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice, a remarcat că indiferent din partea cărui partid politic ar fi venit inițiativa de modificare a sistemului electoral, protestatarii oricum ar fi ieșit să manifesteze. „Ultimul lucru care probabil ne-a rămas, dreptul la vot, riscă să-mi fie luat prin acest proiect. Nu putem accepta acest lucru. Acest proiect a fost introdus și pentru a distrage atenția de la furtul miliardului din țară”, adăugat Vladislav Gribincea.

„Spunem „nu” unei încercări de a ne fura din acea fragilă democrație care s-a încercat a se forma timp de 25 de ani. Se încearcă schimbarea sistemului electoral pentru a acoperi ceea ce s-a făcut în ultimii ani: spălarea de bani prin sistemul bancar și judiciar, furtul acelui miliard și încercarea de a legaliza acești bani. Acum se încearcă legalizarea prin altă modalitate, la care noi opunem rezistență”, a declarat președinta Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc.

Vicepreşedintele „Partidului Nostru”, Dumitru Ciubaşenco, susține că președintele Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc împreună încearcă să schimbe sistemul electoral. „Când noi chemam să votați cu Dodon în turul doi al alegerilor, el ne asigura că va lupta cu regimul Plahotniuc. El ne-a mințit și ne-a trădat. Astăzi Dodon minte și trădează un stat întreg. De unde se va dezvolta statul, dacă el este trădat de însuși președinte. Dodon îl ajută pe Plahotniuc să-și păstreze regimul”, a adăugat Dumitru Ciubașenco.

Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr,Andrei Năstase, este de părere că nu sistemele electorale noi ar trebui să-i preocupe pe guvernanți acum, ci problemele cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova zilnic, precum salariile mici, taxele mari, prețurile ridicate etc. Această guvernare a făcut din țara noastră o enclavă a corupției, a sărăciei și a umilinței. În loc să se vorbească despre un trai decent, despre taxe, impozite, amenzi exagerate, servicii medicale mai accesibile, astăzi se vorbește despre sistemul electoral. Ei vor să transforme țara noastră într-o țară a deznădejdii. Ei au făcut din deznădejdea oamenilor politici de stat”, a spus Andrei Năstase.

Organizatorii manifestației au afirmat că vor continua să organizeze proteste dacă autoritățile nu vor retrage proiectul care prevede modificarea sistemului electoral.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului general al Poliției, la manifestația din Chișinău, care s-a petrecut pașnic, au participat în jur de 2000 de persoane, în timp ce organizatorii au operat cu cifre mai mari.

În timp ce la Chișinău avea loc protestul societății civile, la Ialoveni, Cahul și Edineț se desfășurau manifestații organizate de reprezentanții societății civile locale, pentru susținerea sistemului de vot mixt.