logo

Protecția sănătății și dezvoltarea adolescenților în contextul crizei COVID-19


https://www.ipn.md/ro/protectia-sanatatii-si-dezvoltarea-adolescentilor-in-contextul-crizei-covid-7967_1077963.html

Experți internaționali și naționali discută, în cadrul unei conferințe online, despre problemele de sănătate și dezvoltare a adolescenților,  accesul lor la serviciile de sănătate prietenoase tinerilor și la educația pentru sănătate pe timp de COVID-19, organizată de Asociația „Sănătate pentru Tineri” și Centrul Național de Resurse în Servicii de Sănătate Prietenoase Tinerilor „NEOVITA”, transmite IPN.

Experții abordează subiecte ca: accesul la serviciile de sănătate prietenoase tinerilor, sănătatea mintală a adolescenților pe timp de COVID-19, sănătatea sexual-reproductivă a adolescenților în condiții de pandemie, precum și serviciile de sănătate în școli, programele de educație în școlile care promovează sănătatea. Lucrările conferinței internaționale au început astăzi, 26 noiembrie, și vor continua și pe parcursul zilei de vineri.

Conferința internațională este organizată cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și al Fondului ONU pentru Populație – UNFPA Moldova.

„Scopul Conferinței este facilitarea schimbului de experiență și a practicilor bune în asistarea și promovarea sănătății adolescenților, inclusiv promovarea și educația pentru sănătate, în contextul pandemiei COVID-19”, a menționat președintele comitetului organizatoric al conferinței, Galina Leșco, șefă a Centrului „NEOVITA”.

Marina Golovaci, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a menționat că pandemia COVID-19 a avut o influență asupra sănătății adolescenților: ”Și nu doar prin afectarea nemijlocită a unui procent de tineri cu infecția COVID-19. În mare măsură, a avut loc o afectare dincolo de îmbolnăvire, prin afectarea bunăstării sociale, bunăstării emoționale și, nu în ultimul rând, a celei mentale”.

Ministra educației, culturii și cercetării, Lilia Pogolșa, a menționat că școala asigură educația tinerei generații, iar serviciile de sănătate asigură adolescenții și tinerii cu o bunăstare fizică și psihologică. „Pentru a face față în conviețuirea cu virusul secolului XXI, societatea mai are nevoie și de servicii specializate. Astfel, spectrul de vizor se extinde pentru ca tânăra generație să se dezvolte în vizorul autorităților, așa cum ar trebui să se întâmple”, a adăugat ministra.

Valeriu Sava, coordonator național al Programului Sănătate din cadrul SDC a subliniat faptul că Elveția susține Republica Moldova în dezvoltarea unor sectoare prioritare, sănătatea fiind unul dintre ele. „În palmaresul tuturor intervențiilor pe care le-a susținut și continuă să le susțină Elveția în Moldova, sigur că sănătatea adolescenților a fost și rămâne prioritară. Este clar de ce. Fiindcă prosperarea unei țări din punct de vedere economic, social, cultural depinde foarte mult de sănătate, educație și de alți factori care determină, de fapt, prosperarea și viitorul tinerii generații”, a declarat Valeriu Sava.

Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA în Moldova, a menționat că această conferință este o oportunitate de a învăța din cele mai bune practici destinate susținerii adolescenților, mobilizării societății și a gândirii inovative. Accesul la informații potrivite vârstei și la servicii de sănătate și asistență socială este un factor care salvează vieți.

Ilija Talev, reprezentant de țară interimar UNICEF Moldova, notează că adolescența este o perioadă de tranziție foarte importantă, de la copilărie spre adult. Și pandemia COVID-19 a adus cu ea provocări, acestea generează riscuri. Este vorba despre închiderea școlilor și o izolare socială, inclusiv o eventuală expunere la violență în timpul carantinei. UNICEF Moldova, împreună cu alți partenerii, au susținut crearea centrelor prietenoase tinerilor, iar sprijinul pentru copii și tineri va continua.

Tigran Yepoyan, de la Biroul Regional al UNESCO, Moscova, a declarat că, în aceste vremuri nu foarte simple, afectate de noul coronavirus, este important ca adolescenții să fie susținuți în drepturile lor la educație, la sănătate, la comunicare, la prietenie, dar și în realizarea planurilor lor de viață. Prin consolidarea eforturilor specialiștilor din domeniul sănătății și educației va fi acordat suport adolescenților pentru a depăși această perioadă mai complicată, dar și pentru a le oferi oportunități noi.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), Institutul pentru Tehnologii Informaționale în Educație (UNESCO IITE), Asociația Internațională pentru Sănătatea Adolescenților (IAAH), Programul European de instruire în sănătatea adolescenților (EuTEACH), Federația Internațională a Planificării Familiale (IPPF) și Fondul pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF).