logo

Protecţia copilului – trebuie să fie un angajament asumat în programele electorale, apel


https://www.ipn.md/ro/protectia-copilului-trebuie-sa-fie-un-angajament-asumat-in-programele-7967_1013166.html

Mai multe organizaţii obşteşti, care fac parte din Alianţa ONG-lor active în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei (APSCF), fac apel către politicieni să includă în programele electorale, printre priorităţi, angajamente care să se refere la protecţia copiilor. La o conferinţă de presă la IPN, preşedintele APSCF, Stela Vasluian, a spus că fiecare copil are nevoie de sprijinul şi protecţia celor din jur, a societăţii şi a guvernanţilor.

În cadrul conferinţei au fost făcute mai multe recomandări către aleşii poporului. Preşedintele Asociaţiei „Copil. Comunitate. Familie” Moldova (CCFM), care face parte din alianţă, Liliana Rotaru, a spus că este nevoie de lărgirea spectrului de beneficiari ai reformei de dezinstituţionalizare.

Se cere să fie dezvoltate servicii de prevenire a separării copiilor de părinţi şi servicii alternative de instituţionalizare. Societatea civilă în domeniul protecţiei drepturilor copilului mai recomandă să fie efectuate investiţii în profesionalismul personalului din sistemul de protecţie a copilului, să fie redirecţionate economiile de buget către serviciile de prevenire şi de îngrijire alternativă, bazată pe familie, a mai spus preşedintele CCFM.

Aceste recomandări au fost incluse într-un document, care va ajunge pe masa tuturor partidelor politice parlamentare şi extraparlamentare, pentru ac acestea să le analizeze şi să le transpună în programul electoral.

Reprezentantul APSCF, Viorica Postolaki, a spus că fiecare copil are dreptul de a creşte şi de a fi educat într-un mediu familial. „Niciun copil nu merită să crească în afara familiei. Acesta este mesajul care trebuie promovat pentru ca întreaga societatea să conştientizeze responsabilitatea pe care o poartă pentru fiecare copil care ajunge în instituţie”, a menţionat reprezentantul alianţei.

Potrivit datelor alianţei, în 2006 erau 11,5 mii de copii plasaţi în instituţiile rezidenţiale, iar către 2012 numărul acestora a scăzut cu 50%.