logo

Propuneri de modificare a procedurii de înaintare repetată a magistraţilor în funcţie


https://www.ipn.md/ro/propuneri-de-modificare-a-procedurii-de-inaintare-repetata-a-magistratilor-7965_1006077.html

Înaintarea repetată a unei candidaturi la funcţia de judecător, preşedinte sau vicepreşedinte al instanţei judecătoreşti, în cazul în care şeful statului nu a acceptat propunerea respectivă prima dată, va fi făcută cu votul unanim al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Această prevedere se conţine într-un proiect de lege propus de către deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al fracţiunii.

Potrivit autorilor, modificările propuse au scopul de a asigura un grad sporit de obiectivitate a Consiliului Superior al Magistraturii în procesul numirii şi promovării în funcţie a magistraţilor. De asemenea, majorarea numărului de voturi pentru înaintarea repetată a aceluiaşi candidat va spori convingerea că numirea judecătorului se bazează pe criterii obiective şi meritocraţie.

În acelaşi timp, autorii proiectului recomandă stabilirea obligaţiei CSM de a motiva refuzurile sale în cazul examinării propunerilor procurorului general de pornire a urmăririi penale împotriva judecătorilor.

Liberal-democraţii susţin că elaborarea şi adoptarea proiectului de lege rezultă din necesitatea ralierii mecanismului naţional de numire în funcţia de judecător, de preşedinte sau vicepreşedinte al instanţei judecătoreşti, la prevederile mai multor acte internaţionale.