logo

Propuneri de îmbunătăţire a pachetului de legi privind reformarea SIS


https://www.ipn.md/ro/propuneri-de-imbunatatire-a-pachetului-de-legi-privind-reformarea-sis-7965_1025784.html

Serviciul Naţional de Informaţii (SNI), care urmează să substituie Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), va avea la conducere persoane neafiliate politic. Totodată, şefii SNI vor fi obligaţi timp de cinci ani după eliberarea din funcţie să nu adere la niciun partid politic. Instituţia ar urma să fie sub control parlamentar pentru a raporta despre atacurile la securitatea statului. Astfel de propuneri au făcut deputaţii Comisiei parlamentare securitate naţională în cadrul şedinţei de examinare a pachetului de legi privind reformarea SIS, transmite IPN.

Liliana Palihovici, deputat liberal-democrat, a spus că în majoritatea legilor aprobate acum este prevederea ca şefii instituţiilor să nu fie membri de partide. „Întru totul împărtăşesc ideea de reformare a instituţiei. Consider că oamenii trebuie să se gândească la SIS ca la o instituţie care are grijă de securitatea lor, acum însă oamenii consideră că SIS e un fel de KGB care adună compromat. Nu s-a produs schimbarea în mentalitatea oamenilor. Ceea ce se propune în cele 3 proiecte de reformare nu vor produce aceste schimbări. În unul din proiecte se menţionează că acest Serviciu poate face abstracţie de Legea privind protecţia datelor personale fără să menţioneze cum în continuare va proteja aceste date”, a notat parlamentara.

Un amendament propus de Liliana Palihovici e ca directorul şi vicedirectorii Serviciului, timp de 5 ani de la eliberarea din funcţii, să nu poată face parte dintr-un partid politic. Scopul este ca aceştia să nu poate livra informaţii secrete unor grupuri extremiste.

Deputatul neafiliat Artur Reşetnicov a declarat că se creează impresia că doar se schimbă denumirea instituţiei şi aceasta se va raporta ca reformă. „Am citit argumentele de ce se transformă din Serviciul de Informaţii şi Securitate în Serviciul Naţional de Informaţii. Din punctul meu de vedere este greşit să se excludă securitatea”, a accentuat parlamentarul.

Deputaţii urmează să facă propunerile lor pentru îmbunătăţirea pachetului de proiecte pe care să le remită grupului de lucru ce se ocupă de reforma SIS, iar ulterior să examineze repetat aceste proiecte de legi în comisie.