Proprietate de stat în valoare de circa 1 mlrd lei expusă la privatizare
https://www.ipn.md/ro/proprietate-de-stat-in-valoare-de-circa-1-mlrd-lei-7966_998152.html
În perioada 26-29 iunie, la Bursa de Valori a Moldovei, vor avea loc licitații „cu strigare” pentru vânzarea acțiunilor proprietate publică de stat în 27 societăți pe acțiuni, în 15 din care cota statului este mai mare de 51%,transmite Info-Prim Neo cu referire la Tudor Copaci, director general al Agenției Proprietății Publice de pe lângă Ministerul Economiei.
„Sunt pachete de acțiuni aparținând statului care au mai fost expuse la alte licitații și nu și-au găsit cumpărătorul, dar sunt și pachete noi, precum ar fi cele ale SA Armo-beton (100%), SA Viorica-Cosmetic (95,852%, SA Farmaco (94,614%), SA Floare-Carpet (59,486%). Noi am examinat rezultatele activității acestor întreprinderi, problema nu este atât în managementul lor, cât în necesitatea stringentă de investiții, de aceea am luat decizia să le expunem la privatizare”, a precizat Copaci.
Tot în cadrul acestei runde de privatizare, în perioada 1 iunie – 5 iulie, se va desfășura un concurs investițional. Vor putea fi privatizate cinematografele din orașele Edineț, Glodeni și Stefan Vodă, precum și pachetele de acțiuni ale trei întreprinderi din cele 9, amplasate pe teritoriul parcului industrial Tracom: ForjaCom, Bicotra și Zidarul-SV, restul șase au fost privatizate mai înainte.
În perioada 1 iunie și 5 iulie, se preconizează și desfășurarea unui concurs comercial cu expunerea a 7 complexe patrimoniale unice, inclusiv, pentru prima dată, întreprinderile agricole de stat Flori și Dumbrava-Vest din municipiul Chișinău, întreprinderea de stat Farmacia nr. 419 din municipiul Bălți, precum și un bun distinct cunoscut și de la alte licitații și, deocamdată, nesolicitat, aeronava YAK 40.
Prețul inițial al bunurilor și acțiunilor expuse repetat la toate modalitățile de privatizare a fost diminuat în medie cu 15-20%.
Obiectele și pachetele de acțiuni ale statului în societățile pe acțiuni se expun la privatizare fără terenurile aferente, acestea urmând să fie procurate ulterior. Excepție face doar Blocul administrativ al Institutului de Microbiologie și Virusologie de strada Dacia, 59 care se propune a fi privatizat cu tot cu terenul aferent de peste 9 hectare.
În total, la această a doua rundă de privatizare, anunțată de Agenția Proprietate Publică, în acest an vor fi expuse bunuri proprietate de stat în sumă de 928 mln lei (prețul inițial de vânzare).
În Legea bugetului pe 2012 de la privatizare sunt preconizate 260 mln lei. În prima runda de privatizare a acestui an care s-a desfășurat în luna martie au fost comercializate bunuri în sumă de 41 mln lei.