Proprietarul unei fabrici s-a închis în clădire şi protestează împotriva numirii altui patron
https://www.ipn.md/ro/proprietarul-unei-fabrici-s-a-inchis-in-cladire-si-protesteaza-impotriva-numirii-7967_977760.html
Proprietrul întreprinderii „Fabrica de beton şi mortar” SRL, Gheorghe Iovu, s-a izolat în blocul administrativ al fabricii şi protestează împotriva unei decizii a Curii de Apel Chişinău prin care proprietar este numită altă persoană. Fiica lui Gheorghe Iovu, Elena Iovu, a declarat într-o conferinţă de presă, miercuri, 16 septembrie, că tatăl său se află în incinta fabricii deja de o săptămână, iar clădirea a fost deconectată intenţionat de la apă, curent electrit şi telefonie, transmite Info-Prim Neo.
Elena Iovu a spus că la 9 septembrie teritoriul fabricii de beton de pe strada Prunului 26 din Chişinău, a fost acaparat, personalul fiind gonit din încăperi de către noul propritar al întreprinderii, Serghei Magdaliuc, însoţit de câţiva oameni înarmaţi.
Elena Iovu spune că noul proprietar, fost paznic al băncii comerciale „Comerţbank”, se conduce de decizia Curţii de Apel Chişinău din 4 septembrie, potrivit căreia fabrica aparţine anume lui Magdaliuc.
Fiica lui Gheorghe Iovu spune că tată său a reuşit să ajungă în sediu şi s-a încuiat în unul din birouri, anunţând că nu va ieşi de acolo până când instanţa de jdecată va decide că el este proprietarul fabricii şi nimeni altul. Timp de o săptămână familia nu cunoaşte nimic despre ce i se întâmplă acestuia acolo.
„Conform legii, după decizia Curţii de Apel noi avem dreptul, timp de 10 zile, pentru a ne evacua de pe teritoriu. Judecătorul Curţii de Apel Chişinău, domnul Arnaut nu vrea să ne prezinte această decizie, pe care noi vrem s-o contestăm, în timp ce noilor proprietari deja le-a prezentat-o, astfel încât aceştia au intrat deja forţat în fabrică”, explică Elena Iovu.
O primă încercare de a-l scoate pe Gheorghe Iovu de pe teritoriul fabricii a fost încă în 2006. Însă în 2008 Curtea de Apel Chişinău a luat o hotărâre în favoarea familiei Iovu, potrivit căreia Gheorghe Iovu era proprietarul legal al întreprinderii. „Însă pretinşii proprietari au găsit atunci o cale ilegală spre preşedintele Curţii de Justiţie, Ion Muruianu, au contestat decizia Curţii de Apel şi au câştigat procesul”, spune Elena Iovu.
„Sperăm că se va schimba ceva în ţara noastră şi cred că atunci când domnul Muruianu va pleca din funcţia sa, numai aşa vom avea de câştiga”, a declarat Elena Iovu, susţinând că toate deciziile judecătorilor de până acum au fost influenţate anume de preşedintele CSJ.
Elena Iovu a mai spus că recent a fost şi în audienţă la procurorul general, Valeriu Gurbulea. „A spus că da, acei bandiţi nu au dreptul de a se afla pe teritoriul fabricii şi că va da dispoziţie de protecţie a tatălui meu şi până la momentul actual nu a fost întreprins nimic”, a declarat fiica.
Familia Iovu insistă însă că proprietar este Gheorghe Iovu, pentru că nici la Camera Înregistrării de Stat nu a fost modificat numele proprietarului fabricii. Elena Iovu spune că în zilele următoare va depune o cerere şi la Curtea Supremă de Justiţie. În caz că nu se va face dreptate în ultima instanţă din ţară, familia Iovu se va adresa la Curtea Europeană pentru Dreptrile Omului (CEDO).
Elena Iovu a spus că presiunile asupra tatălui său au început încă din 2005, când Gheorghe Iovu a fost ameninţat de către notar cu pistolul să semneze un act de donaţie al fabricii pe numele lui Dumitru Postovan, fost procuror general al R. Moldova. Potrivit ei, ulterior, Postovan a vândut fabrica altei întreprinderi.
Info-Prim Neo nu a putut găsi datele de contact ale persoanei vizate de Elena Iovu în declaraţiile sale făcute în cadrul conferinţei de presă.