logo

Proprietarii de terenuri din raionul Dubăsari, informați despre oportunitățile de dezvoltare


https://www.ipn.md/ro/proprietarii-de-terenuri-din-raionul-dubasari-informati-despre-oportunitatile-de-7966_1043990.html

Agricultorii care recent au obținut accesul la pământurile amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol au fost informați despre condițiile de eligibilitate, tipul de proiecte și oportunitățile oferite de programele și proiectele în domeniul agriculturii. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a organizat, joi, 6 septembrie, o sesiune de informare la sediul Consiliului raional din Dubăsari, transmite IPN.

Proprietarii terenurilor au fost informați despre oportunitățile de finanțare în cadrul proiectului „Livada Moldovei”. Beneficiari ai proiectului pot fi agenți economici din sectorul horticol – producători de fructe, struguri de masă, nuci și pomușoare, și cei implicați în activități de post-recoltare. Este vorba și despre întreprinderi prelucrătoare, pepiniere producătoare de material săditor viticol și horticol, companii din industria conexă – producători de ambalaje, etichete, accesorii pentru activități horticole etc. Agricultorii pot obține credite investiționale, dar și finanțare în leasing. Printre facilitățile fiscale în cadrul proiectului se numără aplicarea TVA la cota „Zero” pentru livrarea pe teritoriul țării și importul mărfurilor, lucrărilor și serviciilor; scutirea de taxele vamale la importul mărfurilor și serviciilor, precum și scutirea de plata pentru efectuarea procedurilor vamale la importul mărfurilor și serviciilor.

Un alt proiect prezentat a fost Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), ai cărui beneficiari pot deveni persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător, persoane juridice – societăți comerciale, cooperativele, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, care desfășoară activitate agricolă pe teritoriul localităților republicii, cu excepția orașelor Chișinău și Bălți. Se consideră eligibili producătorii agricoli care realizează activitate economică în sectorul agricol de trei ani, nu au efectuat investiția în totalitate din surse de grant de la alți donatori sau care dețin terenuri agricole in proprietate sau posesie – arenda, sub-arenda, comodat, etc., pe cel puțin 15 ani, pentru plantațiile multianuale sau cel puțin trei ani pentru terenurile destinate cultivării altor produse agricole etc.

Totodată, participanții au fost informați referitor la sumele la care au acces, tipul de proiecte și oportunitățile oferite și de Programul IFAD; Programul de Restructurare a Sectorului Vitivinicol; Proiectul Creșterii Producției Alimentare (2KR), dar și despre subvențiile oferite de către Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură.

Agricultorii din raionul Dubăsari nu au avut acces la terenurile situate după traseul Tiraspol-Râbnița din anul 2014, iar în urma negocierilor purtate între Chișinău și Tiraspol accesul la loturile de pământ a fost restabilit pentru un termen de 20 de ani, începând din 1 august anul curent.