logo

Propaganda este folosită împotriva partidelor pro-europene și pro-românești, candidat


https://www.ipn.md/ro/propaganda-este-folosita-impotriva-partidelor-pro-europene-si-pro-8006_1068917.html

Valeriu Munteanu, candidatul Uniunii Salvați Basarabia pentru Primăria Chișinău, susține că dezinformarea și propaganda este un fenomen nelipsit în Republica Moldova, care reprezintă principalul instrument folosit împotriva partidelor pro-europene, pro-românești și a candidaților acestora.

Într-o conferință de presă la IPN, Valeriu Munteanu a declarat că propaganda și dezinformarea sunt elemente specifice care „au ținut un timp în viață regimul lui Plahotniuc”. Acestea se bazau pe o „sumă mare de instrumente de propagandă unde adevărul era murdărit până la nerecunoaștere, iar minciuna era ridicată pe piedestal”. Potrivit lui, „din păcate, aceste instrumente prin care Plahotniuc și-a creat tot sistemul, nu au dispărut din Moldova, ci sunt utilizate în continuare”.

Candidatul USB afirmă că au existat și încă mai există multe instituții de presă din Moldova care de-a lungul mai multor ani au primit bani din partea contribuabililor români. Și în baza acestor bani, „i-au făcut servicii lui Plahotniuc, ridicându-l până la cer și au lovit fără discernământ în tot ceea ce înseamnă pro-european și pro-românesc în Republica Moldova.

„Eu niciodată în viața mea politică nu am dat nume de instituții de presă, dar de această dată va trebui, pentru că altfel nu vom putea alege grâul de neghină. Și va fi foarte greu să vedem care este limita între adevăr și dezinformare”, a declarat Valeriu Munteanu. Potrivit lui, portalul deschide.md a publicat o știre despre mirosul urât din oraș, fără a fi menționată vreo sursă. „Scriu ei: sursele noastre ne-au comunicat că la baza mirosului urât din oraș stau mai mulți factori, printre care activitatea lui Chirtoacă, Munteanu și Herța. Deci, nu există nicio sursă, nu există niciun argument. Au emis ei o teză și, respectiv, au făcut această știre”, a declarat candidatul.

Valeriu Munteanu spune că ar fi trecut cu vederea acest lucru și ar fi considerat că este o răutate din partea unora care încearcă să favorizeze un alt candidat electoral, dacă azi dimineață o listă de 11 publicații electronice „din dotarea de propagandă și dezinformare a Partidului Democrat” nu ar fi preluat această știre. „Este o mare, mare mizerie, pentru că nu există nicio sursă, ci doar imaginația lor propagandistică și o comandă politică”, a subliniat candidatul.

Potrivit lui, este adevărat că una dintre cele mai pertinente probleme din municipiu este mirosul urât de la stația de epurare, dar în perioada în care a fost ministru al mediului și-a exercitat obligațiile. Și, chiar dacă la cârma Primăriei sau la „Apă-Canal Chișinău” erau colegi de partid, a aplicat amendă întreprinderii și s-a adresat Procuraturii ca să clarifice care este răspunderea penală pentru cei responsabili.

Valeriu Munteanu a mai spus că acum „niște artiști” au decis să dea vina pe ei, iar astfel să-și ridice candidatul lor. „Condamn cu vehemență acțiunile propagandistice ale mașinii de spălat creierii a PDM-ului lui Șalaru și Plahotniuc”, a menționat candidatul. Valeriu Munteanu solicită instituției media, precum și celor 11 instituții care au preluat materialul, să dezmintă informațiile.


Retrospectiva evenimentelor electorale din 17 octombrie 2019