Pronumele de politeţe în limba română a apărut odată cu domnitorii
https://www.ipn.md/ro/pronumele-de-politete-in-limba-romana-a-aparut-odata-cu-7967_1000016.html
Pronumele de politeţe în limba română sunt destul de vechi, ele au apărut pe timpurile când teritoriul românesc era condus de către domnitori, s-au păstrat datorită tradiţiei, însă au suferit unele modificări odată cu trecerea timpului, a declarat pentru Info-Prim Neo conferenţiarul dr. Viorica Molea, profesoare la Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova.
„Pronumele de politeţe utilizate în trecut, precum „domnia voastră” şi altele, au devenit simple locuţiuni pronominale de politeţe. În limba română avem mai multe pronume de politeţe care exprimă o atitudine de respect faţă de o altă persoană şi sunt folosite de vorbitori în funcţie de situaţie. „Dumnealui”, „dumneaei” – au devenit mai familiare, iar în exprimarea din România chiar au căpătat nuanţe ironice. Dar se impune tot mai mult folosirea pronumelor „domnia sa”, „domniile lor” etc. „Dumneavoastră” este folosit universal, are un grad de politeţe foarte mare”, a precizat Viorica Molea.
Pronume precum „dumneata” şi „mata” sunt familiare, iar în partea cealaltă de Prut se mai utilizează „dânsul”, „dânsa”, „dânşii”. Mai sunt şi alte locuţiuni de politeţe, remarcă Viorica Molea, dar care ţin mai mult de registrul regional popular, precum „singur”, care nu este deloc recomandat în vorbirea literară. „Dacă „dumneata”, „dumneaei”, „dumnealor” capătă nuanţe ironice, ar trebui să încercăm să ne debarasăm de ele şi să le utilizăm pe cele din registrul oficial”, consideră conferenţiarul.
În opinia Vioricăi Molea, este o valoare să ai în limbă pronume de politeţe. „Aceasta denotă faptul că poporul ţine de tradiţii, că avem sentimente de respect faţă de persoanele mai în vârstă, faţă de cei care au un statut special. Dacă unii afirmă că sunt depăşite, eu nu cred aşa. E bine că le avem şi sper să le avem în continuare. Alte limbi au elemente de politeţe în funcţie de cum au evoluat ţările în care sunt vorbite sau au alte modalităţi de exprimare a respectului. Mi se pare firesc să se exprime stima prin nişte elemente de politeţe”, a spus Viorica Molea.
Conferenţiarul nu exclude că, într-un viitor îndepărtat, s-ar putea să se renunţe la aceste pronume, dar crede că nu ar fi bine pentru un popor ca al nostru, încă patriarhal, care îşi respectă bătrânii, părinţii. „Acum este o tendinţă, în special în urbe, ca relaţiile dintre părinţi şi copii să fie exprimate prin „tu”. Unii spun că e prea oficială relaţia exprimată prin „mata”, „dumneavoastră”, „dumneata”, dar totodată aceste pronume oferă o apropiere prin respect şi politeţe”, a remarcat Viorica Molea.
Pronumele de politeţe (sau de reverenţă) exprimă o atitudine de respect. În stilul oficial pentru exprimarea politeţii maxime se utilizează pentru pers. II-a singular şi plural pronumele „Dumneavoastră”, iar la persoana a III-a – „Domnia sa / Domniile lor”, recomandate în discursul politic, diplomatic, jurnalistic. De exemplu, despre un ministru, un preşedinte: „În interviu domnia sa a remarcat că...” (şi nu dumnealui).