Promo-LEX susține modificările propuse de un grup de deputați la Codul electoral prin care se cere ca să fie permis cetățenilor din diaspora să participe la alegeri cu orice act de identitate care confirmă statutul de cetățean al Republicii Moldova, atât în baza pașaportului, cât și în baza buletinului de identitate, chiar dacă sunt expirate. Poziția este expusă într-un comunicat de presă, citat de IPN.
Potrivit comunicatului, Promo-LEX, de principiu, susține orice inițiativă legislativă orientată spre asigurarea cât mai plenară a libertății alegătorilor de a-și exprima voința. Organizația este de părere că modificările înaintate cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova au misiunea de a asigura o implicare cât mai activă și largă a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflați în ziua votării peste hotare.
Totodată, menționează Promo-LEX, luând în considerare că alegătorilor li se garantează drepturi electorale depline, indiferent de locul domiciliului acestora, ar fi bine ca moldovenii stabiliți permanent sau temporar peste hotare, să aibă dreptul să doneze, să susțină, un anumit partid politic, grup de inițiativă sau concurent electoral, la fel ca și cetățenii care sunt stabiliți în Republica Moldova.
La 26 iunie, deputații PLDM au înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care s-a propus ca în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale, dar și al referendumului republican, orice cetățean al Moldovei cu drept de vot și care se află în străinătate să poată vota la orice secție de vot din afara țării, indiferent de statutul aflării sale pe teritoriul statului respectiv. S-a mai propus ca cetățenii din diasporă să poată vota cu buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, buletinul de identitate provizoriu cu mențiunea privind cetățenia Republicii Moldova, dar și cu pașaportul pentru intrare-ieșire din țară.
O altă propunere este ca alegerile să fie organizate peste hotare două zile la rând – sâmbătă și duminică sau în orice alte două zile consecutive indicate în actul de stabilire a alegerilor. În proiect, PLDM mai propune ca secțiile de votare constituite în afara țării să fie asigurate cu cel puțin cinci mii de buletine de vot, și nu trei mii, cum este în prezent. Liberal-democrații mai propun ca și cetățenii din diasporă să aibă posibilitatea să-și finanțeze candidatul sau partidul favorit, cu cel mult cinci salarii medii lunare pe economie pe parcursul unui an.
Inițiativele incluse în proiectul liberal-democraților au fost vociferate într-o conferință de presă la IPN de către reprezentanții diasporei. Aceștia prin intermediul unor mesaje video, au solicitat modificarea legislației.