logo

Promo-LEX solicită UEFA să nu admită desfășurarea meciurilor de fotbal la Tiraspol


https://www.ipn.md/ro/promo-lex-solicita-uefa-sa-nu-admita-desfasurarea-meciurilor-7967_1098770.html

Asociația Promo-LEX solicită UEFA să nu admită desfășurarea meciurilor de fotbal la Tiraspol atât timp cât nu este asigurată respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului. Demersul vine în contextul încălcărilor grave ale drepturilor omului în regiune, precum și al omorului în condiții suspecte a liderului opoziției, Oleg Horjan, transmite IPN

Promo-LEX a expediat o comunicare către președintele UEFA, Aleksander Čeferin și Comitetul Executiv al organizației pentru a informa despre situația reală din stânga Nistrului.

„Holdingul Sheriff nu este un simplu gestionar al clubului de fotbal cu același nume, acesta controlează cele mai importante segmente ale economiei locale, inclusiv administrația de facto de la Tiraspol. Ca urmare, Holdingul Sheriff poate fi considerat responsabil pentru încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului: acte de discriminare împotriva unor grupuri etnice sau lingvistice, restrângerea libertății de exprimare și a libertății de circulație, persecutarea activiștilor civici și politici etc.”, se arată într-un comunicat de presă al asociației.

Suplimentar, în condițiile în care așa-numitul „cod galben de amenințare teroristă” a fost prelungit de către administrația de la Tiraspol cel puțin până pe 16 septembrie 2023, decizia UEFA din 4 iulie curent de a permite desfășurarea meciurilor la Tiraspol este aparent bazată pe informații eronate sau incomplete.

Potrivit Angajamentului pentru Drepturile Omului asumat de UEFA, „drepturile omului sunt definite ca fiind principiile morale conform cărora ar trebui să conducem toate activitățile și relațiile”. Or, odată cu acordarea permisiunii de desfășurare a meciurilor sportive într-un teritoriu controlat de un holding (un grup privat de persoane) care este direct responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului, UEFA își încalcă propriul angajament, menționează Promo-LEX.

Un nou meci de fotbal la Tiraspol, urmează să aibă loc astăzi, 10 august. În context, asociația Promo-LEX solicită președintelui și Comitetului Executiv al UEFA să ia act de circumstanțele de securitate și de situația dezastruoasă a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.