Promo-LEX şi directori de şcoli din stânga Nistrului cer executarea deciziei CEDO
https://www.ipn.md/ro/promo-lex-si-directori-de-scoli-din-stanga-nistrului-cer-7967_1001060.html
Autorităţile Republicii Moldova, statul implicat în medierea conflictului transnistrean – Ucraina, statele şi structurile observatoare SUA, UE şi OSCE, şi în mod special Federaţia Rusă sunt solicitate să facă tot posibilul pentru executarea deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care Rusia a fost condamnată pentru încălcarea dreptului la educaţie a copiilor din trei licee din Bender, Râbniţa şi Grigoriopol. Cererea a fost expusă într-o rezoluţie semnată de către Promo-LEX şi directorii celor trei instituţii de învăţământ, transmite Info-Prim Neo.
Directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, avocatul Ion Manole, a comunicat, în cadrul unei conferinţe de presă, luni, 22 octombrie, că nu a fost deloc uşor să se lucreze pe acest caz, deoarece se vedea durerea şi dezamăgirea oamenilor. Toate cele 8 şcoli cu predare în limba română cu grafie latină au avut de suferit, iar cazurile înregistrate la CEDO au moderat un pic administraţia din regiune.
Avocatul Promo-LEX, Alexandru Postică, reprezentant al reclamanţilor la CEDO, a declarat că în mod special se solicită excluderea din aşa-zisa legislaţie a autorităţilor nerecunoscute din regiune a prevederilor care restrâng dreptul la utilizarea limbii române cu grafie latină.
„Solicităm şi anularea dispoziţiilor cu privire la evacuarea sediilor acestor instituţii şi nu văd nicio problemă pentru întoarcerea clădirilor reclamanţilor. Pentru respectarea drepturilor cetăţenilor care locuiesc în această regiune este nevoie să se anuleze necesitatea ca instituţiile de învăţământ care respectă curricula aprobată de autorităţile centrale să se înregistreze la aşa-numitele organe de evidenţă din regiune”, a spus Alexandru Postică. Avocatul a mai menţionat şi necesitatea anulării oricăror interdicţii de a introduce în regiunea transnistreană a cărţilor, manualelor şi altor materiale necesare cu grafie latină.
Directorul Liceului Teoretic „Evrika”, din oraşul Râbniţa, Eugenia Halus, una din instituţiile reclamante, a comunicat că sediul din care au fost izgoniţi acum se ruinează. Acolo a fost instituit un club de forţă, iar lecţiile se fac într-o grădiniţă a Uzinei Metalurgice din oraş pentru care Ministerul Educaţiei achită plata de arendă. „Ne spuneau atunci că, dacă nu ne plac legile de aici, să plecăm în Rezina să învăţăm. Noi le ripostam că părinţii elevilor plătesc impozite în acest oraş şi copiii au dreptul să înveţe aici”, a spus Eugenia Halus.
Directorul Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din oraşul Bender, Maria Roibu, de asemenea instituţie reclamantă, a spus că a scăzut foarte mult numărul elevilor din instituţie. În anul 2000 erau peste 2000 de elevi, iar în prezent sunt 570 de elevi. „Dreptatea a triumfat, dar sunt unii care nu au rezistat şi s-au stins aşteptând decizia. Preţul plătit de noi este sănătatea copiilor, nu avem sală de sport, cantină, ei trebuie să se trezească devreme ca să reuşească la autobuz”, a spus Maria Roibu. Elevii merg la şcoală în altă parte a oraşului, parcurgând tur-retur o distanţă de 27 de km. Directorul de la „Alexandru cel Bun” este încrezătoare că, dacă decizia CEDO va fi respectată, poate şi alţi părinţi, care anterior de frică şi-au dat copiii la şcoli ruseşti, acum vor alege şcolile cu predare în limba română.
Directorul Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare”, din oraşul Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, o altă instituţie reclamantă, a spus că prin decizia CEDO de condamnare a Rusiei a triumfat adevărul asupra minciunii şi s-a demonstrat că ruşii întreţin regimul separatist din regiune. „Guvernul trebuie să înveţe lecţia de demnitate de la aceşti copii care au insistat pentru adevăr, iar Rusia trebuie să înveţe geografia şi să nu încurce râul Volga cu Nistru”, a mai spus Eleonora Cercavschi. Elevii din Grigoriopol merg la şcoală în Doroţcaia şi fac cu autobuzul 34 de km tur-retur.
CEDO a obligat Federaţia Rusă să achite reclamanţilor despăgubiri de 1,07 mln de euro pentru prejudiciul cauzat şi 50 de mii de euro cheltuieli de reprezentare.
Asociaţia Promo-LEX reprezintă încă 57 dosare la CEDO împotriva Rusiei şi Republicii Moldova cu diverse drepturi încălcate ale locuitorilor din estul ţării.