logo

Promo-LEX: Raport final de monitorizare a alegerilor parlamentare


https://www.ipn.md/ro/promo-lex-raport-final-de-monitorizare-a-alegerilor-parlamentare-7967_1018028.html

Mecanismul de stabilire a plafonului mijloacelor financiare pentru campania electorală trebuie revizuit, iar Comisia Electorală Centrală are nevoie de un soft special care să verifice datele din procesele verbale. Acestea sunt câteva din recomandările anunţate de Asociaţia Promo-LEX în raportul final de monitorizare a alegerilor parlamentare, transmite IPN.

Corneliu Cirimpei, analist principal în cadrul Efortului de monitorizare Promo-LEX, a comunicat că printre constatările din raport, în ceea ce ţine de organele electorale principalele, s-a observat că nu s-au putut deschide consilii electorale în toate circumscripţiile fixate iniţial. Iar una din constatările îngrijorătoare este lipsa persoanelor la serviciu din cadrul birourilor electorale, în timpul când trebuiau să fie acolo.

„Dacă să vorbim despre atitudinea faţă de concurenţii electorali, am remarcat că şi alţi concurenţi electorali puteau să fie acuzaţi de ceea ce i s-a invocat concurentului electoral exclus din cursă. Cred că ar fi bine de analizat cum să se perfecţioneze modalitatea de tratare a tuturor concurenţilor electorali în mod egal. Contrar legislaţiei, o bună parte din concurenţi a început campania electorală mai devreme. Ne bucură faptul că, spre deosebire de alegerile precedente, o bună parte din concurenţi a avut o reprezentare foarte bună la CEC”, a mai comunicat Corneliu Cirimpei

Cu părere de rău,  au fost înregistrate cazuri de utilizare a resurselor administrative în favoarea unor concurenţi electorali. Promo-LEX a analizat prestaţia mass-media locale şi regionale, constând că aceasta a favorizat unii concurenţi. Iar cea mai mare problemă a constituit-o finanţarea campaniilor. „Ne bucură că cel puţin procedura de raportare a fost mai clară şi aceasta ne-a permis să observăm carenţele în acest sens”, a mai spus Corneliu Cirimpei.

Raportul recomandă eficientizarea mecanismului de control al finanţării campaniei electorale şi instituirea unui mecanism unic şi uniform de verificare. De asemenea, se menţionează necesitatea aprobării unor sancţiuni graduale pentru abaterile electorale.

Vicepreşedintele CEC, Ştefan Urâtu, prezent la eveniment, a menţionat că împreună cu colegii săi mereu a ţinut cont de părerea societăţii civile şi raportul dat va fi analizat minuţios. Oficialul a adăugat că CEC pune accent pe necesitatea desfăşurării alegerilor credibile, or, din punctul său de vedere, acest cuvânt include şi noţiunea de alegeri libere şi corecte.

Directorul executiv al Promo-LEX, Ion Manole, speră că raportul dat va fi de folos autorităţilor, iar problemele şi erorile constatate nu vor fi repetate pe viitor.