logo

Promo-LEX: Încălcarea secretului votului – cea mai frecventă încălcare raportată


https://www.ipn.md/ro/promo-lex-incalcarea-secretului-votului-cea-mai-frecventa-incalcare-8013_1108708.html

Încălcarea secretului votului rămâne cea mai frecventă abatere înregistrată în cadrul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. Până la ora 19.00, au fost raportate 917 incidente electorale, dintre care 222 au fost confirmate de misiunea Promo-LEX de observare a scrutinului, transmite IPN.

Cel mai frecvent tip de încălcare a fost legat de secretul votului, cu 81 de cazuri în care alegătorii au fost surprinși fotografiind buletinul de vot sau expunându-l în mod vizibil, contrar legislației care reglementează confidențialitatea votului.

Pe locul doi sunt 33 de cazuri de deficiențe raportate în funcționarea sistemului informatic electoral (SIAS Alegeri), care au generat probleme de conectivitate și întârzieri în procesul de înscriere a alegătorilor. Deficiențe în listele electorale au fost semnalate în 16 cazuri.

S-au înregistrat și zece incidente în care filmarea operațiunilor electorale a fost întreruptă, ceea ce a stârnit suspiciuni privind transparența procesului electoral. Șase cazuri au fost legate de urne de vot sigilate necorespunzător.

Observatorii Promo-LEX au fixat și nouă cazuri de votare nejustificată în grup, fiind încălcat astfel principiul votului secret și liber exprimat. În alte nouă cazuri persoane neautorizate s-au aflat în incinta secțiilor de votare sau în raza de 100 de metri, ceea ce poate influența procesul electoral. În plus, șase cazuri au fost legate de agitație electorală, iar două cazuri au fost raportate în legătură cu zvonuri și tentative de recompense materiale oferite alegătorilor pentru a influența votul.

Promo-LEX a delegat observatori în 614 secții de votare, selectate pe baza unui eșantion stabilit de către o companie sociologică. În toate cele 30 de secții de votare unde își exercită dreptul de vot alegătorii din regiunea transnistreană este repartizat câte un observator static. Iar în secțiile de votare din străinătate sunt delegați 90 de observatorii statici. Pe lângă observatorii statici, Misiunea de Observare Promo-LEX a detașat 89 de echipe mobile pentru a monitoriza procesul electoral din secțiile de votare care nu sunt cuprinse în eșantion.