logo

Promo-LEX constată tendințe care pot afecta organizarea și desfășurarea alegerilor


https://www.ipn.md/ro/promo-lex-constata-tendinte-care-pot-afecta-organizarea-si-8012_1099902.html

Misiunea de Observare Promo-LEX constată tendințe îngrijorătoare care pot afecta organizarea și desfășurarea procesului electoral și rezultatele scrutinului local. Concluzia se conține în cel de-al doilea Raport al Misiunii de Observare a alegerilor din 5 noiembrie. Perioada de observare a evenimentelor cuprinse în raport este 5 septembrie – 3 octombrie, transmite IPN.

În perioada de observare, Misiunea de Observare Promo-LEX a constatat 15 cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative, inclusiv două de utilizare a instituțiilor statului în scopul promovării inițiativelor electorale (Guvernul Republicii Moldova și Primarul s. Condrița, mun. Chișinău). În opinia Promo-LEX, aceste cazuri au cel mai mare impact asupra electoratului, dat fiind faptul că implică adoptarea actelor normative în diverse domenii.

Cu doar 12 zile înainte de începerea campaniei electorale, pe 25 septembrie, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat pachetul guvernamental „Spor pentru Moldova”, care prevede majorări salariale și sporuri financiare pentru diferite categorii de bugetari. Imediat după anunțarea acestui pachet, partidul de guvernământ PAS a început să-l promoveze sponsorizat prin intermediul rețelelor sociale.

Cu doar patru zile înainte de startul campaniei, pe 2 octombrie, și cu o zi înainte de a se înregistra în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău, primarul s. Condrița, mun. Chișinău, Andrei Donica, a adoptat o dispoziție prin care a dispus compensarea tarifelor achitate de consumatori pentru gazele naturale, cu efect retroactiv, începând din 7 iunie.

În calitate de caz cu potențial de corupere a alegătorilor poate fi apreciată promovarea de către Partidul „Șansă” a proiectelor „Satul Moldovenesc” și „Orașul Moldovenesc”, lansate de Ilan Șor, președintele fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional.

În perioada 6 septembrie – 3 octombrie 2023, au fost observate cel puțin 190 de activități cu tentă electorală ce pot fi calificate drept promovarea candidaților și concurenților electorali. Cele mai răspândite activități au fost de distribuire a materialelor informative care conțineau informație cu tentă electorală (promovarea candidatului desemnat, viziunea candidaților de dezvoltare a localității, principalele probleme, meritele partidului în dezvoltarea localității etc.). Acestea au constituit 58% din totalul activităților raportate. Cele mai multe activități raportate au fost în cazul PSRM (35%), urmat de PAS (20%) și MAN (7%).

Reieșind din rezultatele intermediare ale înregistrării concurenților, Promo-LEX constată că alegerile sunt competitive. În perioada observată, CECE Chișinău a înregistrat 13 candidați pentru funcția de primar general, iar CECE Bălți – 6 candidați. La funcția de primar în aceste două circumscripții nu a fost înregistrat încă nici un candidat independent.