logo

Promo-LEX constată agitație electorală înainte de termen și coruperea alegătorilor


https://www.ipn.md/ro/promo-lex-constata-agitatie-electorala-inainte-de-termen-si-coruperea-alegatoril-7965_1046040.html

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie începe abia pe 25 ianuarie,  însă se constată că unii reprezentanți ai formațiunilor politice deja fac agitație electorală.  De asemenea, au fost constatate primele cazuri de utilizare a resurselor administrative, dar și de corupere a alegătorilor. Constatările se regăsesc în primul raport al Misiunii de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie, prezentat joi, 20 decembrie, de către Asociația Promo-LEX, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Pavel Postica, director de programe Promo-LEX, a declarat că partidul aflat la guvernare, în special în ultima perioadă, a făcut uz masiv de resurse administrative. În mare parte, este vorba despre acele hotărâri adoptate la sediul partidului și puse în aplicare de către autoritățile publice, lucru care, conform standardelor internaționale, trebuie evitate. Or, prin prisma acestor standarde, nu trebuie să existe o confuzie între partide și stat. Într-o situație similară cu partidul de la guvernare s-a pomenit și Partidul Socialiștilor, care și-a atribuit meritele pentru promovarea mai multor proiecte din municipiul Chișinău, realizate din bani publici de către Consiliul municipal Chișinău. „Cu regret, dar din punctul nostru de vedere au apărut primele cazuri care pot fi calificate drept corupere a alegătorilor prin oferirea diferitor avantaje materiale și nemateriale, cadouri cu tentă electorală. Au fost sesizate două cazuri și ambele vizează Partidul Democrat din Moldova”, a spus Pavel Postica.

Cât privește agitația electorală, într-un caz este vorba despre potențialul concurent electoral ACUM, materiale publicitare ale cărui au apărut deja în spațiul public, fapt constatat de către observatori în momentul în care această entitate nu era înregistrată oficial. De asemenea, au fost atestate mai multe cazuri în care potențiali concurenți electorali și-au anunțat de facto lansarea în campania electorală, cu toate că de jure încă nu a început perioada în care se înregistrează candidații. Este vorba despre PSRM, care și-a desemnat practic majoritatea candidaților pentru toate circumscripțiile. De asemenea, este vorba și despre Partidul Șor, care imediat după anunțarea datei alegerilor, a instituit așa-numita instituție a reprezentantului partidului în teritoriu, care prin coincidență corespunde cu harta circumscripțiilor electorale. Și acești reprezentanți sunt promovați în teritoriu la diferite activități publice, inclusiv cu caracter social, a menționat Pavel Postica.

Pavel Postica s-a referit și la Registrul de stat al alegătorilor, care este într-o majorarea continuă. Potrivit directorului de programe Promo-LEX, este vorba despre o situație inexplicabilă în condițiile în care foarte mulți cetățeni pleacă din țară, chiar și renunțând la cetățenie, iar în anul 2000 sporul natural era deja negativ. Îngrijorător este faptul că peste 50 de mii de alegători, din septembrie 2017 și până în prezent, nu au domiciliu sau reședință, aceștia luați la un loc formează practic o circumscripție electorală. În opinia experților, acest fapt poate duce la limitarea dreptului de a alege, cel puțin pe partea uninominală.

Următorul raport al Misiunii de observare va fi prezentat pe 10 ianuarie 2019, iar ulterior rapoarte similare vor fi prezentate la fiecare două săptămâni.