logo

Promisiunule lui Ion Chicu: pensii recalculate și impozite mai mici pentru mamele cu copii


https://www.ipn.md/ro/promisiunule-lui-ion-chicu-pensii-recalculate-si-impozite-mai-8013_1108173.html

Candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, se angajează să ofere mai multă susținere pentru toți cei care continuă să lucreze după atingerea vârstei de pensionare. Sunt cetățeni care continuă să contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat. „Contăm pe ei, mai ales în condițiile unui deficit enorm de cadre în educație, medicină și în orice sector economic”, a declarat fostul prim-ministru într-un briefing, citat de IPN.

Ion Chicu a menționat că nu trebuie uitate nici acele persoane care, lucrând mult timp în perioada sovietică, nu își pot confirma stagiul de cotizare. „Avem oameni de 80, 85 de ani, care au lucrat foarte mult timp în sovhozuri, colhozuri și care, la momentul actual sau la atingerea vârstei de pensionare, nu pot confirma stagiul și nu primesc pensie pentru acești ani. Noi propunem să revedem treptat această situație”, a spus Ion Chicu.

Fostul prim-ministru a subliniat că vine cu măsuri de încurajare a natalității, implicând și factorul economic-fiscal. „Pentru doamnele care lucrează și au copii, propunem un sistem regresiv de impozitare cu privire la contribuțiile sociale. În cazul unui copil, să diminuăm cu 5 puncte procentuale cota contribuției, iar în cazul a doi copii cu 10, astfel încât mamele să beneficieze de susținere din partea statului, inclusiv materială, sub acest aspect”, a declarat Ion Chicu.

Candidatul a îndemnat cetățenii, indiferent de grupul etnic din care fac parte, să vină la alegeri și să voteze rațional, astfel încât „țara să fie unită”.

Pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, Ion Chicu se află pe poziția a 6-a.

Vineri, 18 octombrie, este ultima zi în care sunt permise acțiuni de agitație electorală în cadrul referendumului republican constituțional și alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie.