Proiectul Strategiei privind politica macro-prudențială a Băncii Naționale a Moldovei a fost finalizat. De asemenea, au fost consolidate capacitățile angajaților BNM responsabili de monitorizarea infrastructurii pieței financiare și a instrumentelor de plată. Acestea sunt realizări din cadrul Proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionarii riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Realizările au fost discutate la cea de-a șaptea reuniune a Comitetului de coordonare a proiectului, transmite IPN.
La reuniunea găzduită de BNM au fost abordate și apreciate progresele înregistrate în perioada de raportare pentru fiecare arie de intervenție a proiectului. S-a menționat îmbunătățirea calității Raportului de Stabilitate Financiară, dar și finalizarea activităților dedicate Comisiei Naționale a Pieței Financiare pentru consolidarea capacităților instituționale în aplicarea într-un mod eficient și corect a practicilor europene privind protecția consumatorilor. De asemenea, printre realizări este remarcată îndeplinirea unui criteriu explicit de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA) prin aprobarea Regulamentului cu privire la transferul de credit și debitarea directă care vizează punerea în aplicare a prevederilor ajustate din Legea cu privire la serviciile de plată și moneda electronică, precum și finalizarea unui prim proiect al cererii de aderare la SEPA.
„Membrii Comitetului de coordonare și-au exprimat aprecierea pentru colaborarea fructuoasă în cadrul proiectului și au reiterat angajamentul de a continua implementarea reformelor necesare în scopul alinierii cadrului de reglementare și supraveghere financiară la standardele internaționale și ale Uniunii Europene, inclusiv pentru atingerea unei creșteri economice durabile pe termen lung”, se menționează într-un comunicat de presă al BNM.
Proiectul Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”, finanțat de Uniunea Europeană, a început în luna octombrie 2021 pe o perioadă de 24 luni. În legătură cu necesitatea alinierii depline a cadrului normativ în domeniul asigurărilor la cadrul UE și având în vedere preluarea acestui sector de către BNM de la 1 iulie, perioada de implementare a fost extinsă cu încă 6 luni, respectiv până pe data de 17 aprilie 2024.
Următoarea ședință a Comitetului de coordonare a proiectului de twinning este preconizată a avea loc în luna septembrie.
Twinning este un instrument al UE de cooperare instituțională între autoritățile statelor membre ale UE și autoritățile țărilor beneficiare. Proiectele Twinning urmăresc scopul de a dezvolta capacitățile instituționale ale autorităților beneficiare. În cadrul acestor proiecte, experți din sectorul public din UE sunt detașați pentru a oferi asistență autorităților beneficiare în vederea atingerii unor obiective specifice. Mai multe informații privind instrumentul de asistență Twinning sunt disponibile pe pagina web a Comisiei Europene.