logo

Proiectul SMURD în Republica Moldova va fi extins cu ajutorul României


https://www.ipn.md/ro/proiectul-smurd-in-republica-moldova-va-fi-extins-cu-ajutorul-romaniei-7967_1022728.html

Proiectul SMURD, iniţiat anul trecut în Republica Moldova va fi extins. Despre aceasta au discutat ministrul sănătăţii al Republicii Moldova cu omologul său din România, care a fost într-o vizită la Chişinău. Miniştrii au comunicat, în cadrul unui briefing de presă, că au discutat despre posibilitatea dezvoltării proiectului SMURD-2, care se află deja la faza de implementare, transmite IPN.

„Ceea ce ne dorim este să fortificăm capacităţile serviciului de asistenţă medicală urgentă. Am discutat posibilitatea alocării resurselor financiare pentru procurarea a peste 200 de ambulanţe de tip B şi C, care sunt recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a declarat ministrul sănătăţii al Republicii Moldova, Ruxanda Glavan.

În plus, ministrul a declarat că a analizat cu omologul său român oportunităţi noi pentru dezvoltarea proiectelor care sunt în curs, dar şi oportunitatea unor alocaţii financiare suplimentare pentru Institutul de Urgenţă. „Am discutat despre crearea unei unităţi de primiri urgenţe – un edificiu nou care va fi construit pe teritoriul Institutului. Aceasta urmează să aibă trei etaje, aproape o mie de metri pătraţi pentru fiecare etaj, cu bloc operator nou şi cu o sală pentru pacienţii care se află după intervenţii chirurgicale”, a explicat ministrul moldovean.

Ministrul sănătăţii din România, Nicolae Bănicioiu, şi-a exprimat dorinţa de a continua colaborarea cu autorităţile medicale de la Chişinău. „În ceea ce priveşte partea de urgenţă, la acest capitol, România are o experienţă destul de bună şi recunoscută la nivel european şi suntem bucuroşi să împărtăşim cu dumneavoastră tot ceea ce am reuşit în acest domeniu. Cred că împreună putem îmbunătăţi foarte mult gestiunea pacientului critic şi confortul de tratament pentru cei care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă”, a comunicat ministrul român al sănătăţii.

O problemă mare a pacienţilor care suferă de boli oncologice din Republica Moldova este lipsa unei posibilităţi de radioterapie în ţară. Nu există echipamente şi utilaje pentru planificarea terapiei, nu există un aparat CT stimulator. „După şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, ne-am întâlnit pentru a pune în aplicare ceea ce s-a stabilit acolo. Este vorba de cooperare în domeniul oncologiei care este o necesitate şi în România. Încercăm împreună să dezvoltăm toate capabilităţile medicale, să îmbunătăţim protocoalele terapeutice şi accesul pacienţilor către tratamente de ultimă generaţie”, a menţionat Nicolae Bănicioiu.

Ministrul român al sănătăţii şi-a exprimat încrederea că este posibilă dezvoltarea cooperării dintre cele două ministere pe toate ariile terapeutice pe care le gestionează, inclusiv pe partea de schimb şi training de medici şi asistenţi.