logo

Proiectul privind locuinţele ar putea afecta prejudicia bugetul statului, CAPC


https://www.ipn.md/ro/proiectul-privind-locuintele-ar-putea-afecta-prejudicia-bugetul-statului-capc-7967_1009354.html

Proiectul de lege privind locuinţele ar putea aduce prejudicii mari bugetului statului, dacă va fi votat în varianta prezentată în Parlament. Şi aceasta pentru că ar conţine prevederi care încalcă drepturile omului şi ar putea cauza condamnarea Moldovei de către CEDO, iar prejudiciile vor trebui să fie plătite din bugetul de stat, notează experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au expertizat proiectul, transmite IPN.

Viorel Pârvan, expert CAPC, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că locuinţele sociale nu vor mai putea fi privatizate după adoptarea acestui proiect. În acest context, expertul spune că vor apărea numeroase litigii şi chiar adresări la CEDO, deoarece excluderea dreptului de privatizare a locuinţelor constituie o violare a proprietăţii.

Scopul declarat al proiectului este de a stabili un cadru legal nou cu privire la locuinţe. Autorul propune să fie construite sau procurate peste 10 mii de locuinţe sociale, iar costurile se estimează la circa 8 miliarde de lei. Aceste cheltuieli ar urma să fie acoperite de către administraţiile publice locale.  Viorel Pârvan susţine că această propunere contravine standardelor consfinţite de Carta Europeană a Autonomiei Locale şi jurisprudenţei Curţii Constituţionale. În proiect nu se prevede acoperire financiară pentru aceste autorităţi, care vor trebui să se descurce singure. De asemenea, proiectul nu prevede categoriile de persoane care vor beneficia de aceste locuinţe, ceea ce este la fel o încălcare, potrivit CAPC.

Un alt proiect expertizat de către CAPC se referă la programul de finanţare socială a locuinţelor, elaborat de către fracţiunea PDM. Scopul declarat al proiectului este de a crea un sistem de creditare socială a populaţiei pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai în condiţii avantajoase şi pe termen lung, propunându-se finanţarea prin intermediul creditelor bancare a proiectelor de construcţie, reparaţie capitală şi achiziţionare a spaţiului locativ. Autorii propun ca Banca Naţională a Moldovei să acorde băncilor licenţiate credite până la 1,5 miliarde lei pe termen lung. Expertul spune că nu se cunoaşte dacă BNM are posibilitatea de a acorda aceste sume.

Expertizarea celor două proiecte de legi a fost efectuată în cadrul implementării proiectului „Expertiza vulnerabilităţii proiectelor de acte normative prin prisma drepturilor omului”, susţinut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia.