Proiectul PNUD „Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei” a fost desemnat câştigător al unui concurs internaţional
https://www.ipn.md/ro/proiectul-pnud-oportunitati-mai-bune-pentru-tineri-si-femei-a-7967_973705.html
Proiectul „Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Moldova şi finanţat de guvernele SUA şi României, a fost desemnat printre primele şase cele mai bune proiecte sociale în cadrul concursului organizat la scara globală de către Unitatea Specială PNUD pentru Cooperare Sud – Sud, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit unui comunicat difuzat de PNUD, la concurs au participat peste 60 de organizaţii din peste 30 de ţări. Proiectul „Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei” a fost desemnat câştigător alături de alte şase organizaţii participante la concurs. Juriul a stabilit finaliştii în baza câtorva criterii de selectare, printre care: aspectul inovator, asigurarea durabilităţii, combaterea sărăciei şi marginalizării sociale, combaterea traficului de fiinţe umane, integrare economică. „Distincţia oferită este o mare onoare pentru noi şi reprezintă recunoaşterea aportului şi eforturilor depuse de echipa noastră în vederea diminuării marginalizării sociale a persoanelor vulnerabile din R. Moldova”, a declarat Viorel Albu, managerul proiectului.
„Această distincţie este o oportunitate de a felicita toţi partenerii naţionali şi donatorii, pentru succesul obţinut şi de a-i îndemna să promovăm în continuare bunele practici şi să ne conjugăm eforturile pentru ca R. Moldova să devină o ţară prosperă”, a declarat Kaarina Immonen, coordonator rezident ONU în R. Moldova.
Proiectul promovează diminuarea vulnerabilităţii la unele categorii sociale defavorizate faţă de astfel de fenomene sociale negative ca violenţa domestică şi abuzul fizic, abandonul, şomajul, criminalitatea şi consumul de stupefiante. Astfel, în cadrul proiectului în R. Moldova au fost înfiinţate nouă centre de reintegrare socială care asigură găzduire pentru absolvenţii şcolilor internat – orfani sau lipsiţi de îngrijirea familiei, pentru mamele cu copii şi gravidele aflate în situaţii de risc sau criză. Pe lângă serviciul de găzduire, centrele mai oferă consiliere psiho-socială, dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă, activităţi de mediere şi facilitare a accesului beneficiarilor pe piaţa muncii etc.
Până în prezent, de serviciile centrelor de reintegrare socială au beneficiat 4136 de persoane social-vulnerabile, inclusiv 992 tineri au fost instruiţi profesional, iar 642 - au fost angajaţi în câmpul muncii. Cu sprijinul proiectului, au fost create şapte întreprinderi sociale şi 131 de noi locuri de muncă. De asemenea, au fost stabilite relaţii de parteneriat cu 25 de întreprinderi din sectorul privat, care asigură angajarea beneficiarelor proiectului în cadrul unor companii private.