Unsprezece licee și gimnazii din Republica Moldova au fost dotate cu imprimante 3D, scanere, senzori, Mboti, tablete, seturi de robotică și laboratoare digitale. Acțiunea face parte din proiectul-pilot „Clasa viitorului”, lansat vineri, 8 decembrie. Proiectul este un parteneriat public-privat, cu investiții de peste 300 de mii de dolari, transmite IPN.
Secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Igor Șarov, consideră că astfel de inițiative sunt extrem de benefice pentru sistemul educațional. El a îndemnat școlile implicate să profite din plin de aceste posibilități și, prin exemplul lor, să încurajeze alte instituții de învățământ să devină beneficiari ai unor astfel de inițiative.
„Clasa viitorului” aduce tehnologiile în școală, în procesul de predare-învățare. Digitalizarea educației și racordarea procesului de studiu la realitățile erei informaționale va pregăti tinerii pentru cariere de succes pe piața competitivă a muncii, a opinat Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.
Școlile care au manifestat interes pentru implementarea proiectului-pilot „Clasa viitorului” – trei din Chișinău, două din Bălți și șase din zonele rurale – fac parte din rețeaua de robotică a programului național Roboclub. Totodată, un spațiu educațional va fi amenajat în cadrul Institutului de Științe ale Educației, pentru instruirea continuă a cadrelor didactice din Republica Moldova care se vor implica ulterior în realizarea proiectului.
Beth Brownson, ofițer de programe la Misiunea USAID Moldova, a declarat că, luând în considerare succesul cluburilor de robotică la nivel național, „Clasa viitorului” deschide noi oportunități pentru tineri, pregătindu-i pentru carierele viitorului și că investiția în educație și în abilitățile copiilor este cea mai inteligentă investiție pentru orice națiune.
Conceptul se bazează pe recomandările oferite de European Schoolnet, o rețea formată din 31 de ministere europene ale educației, care lucrează în domeniul inovației bazate pe TIC în educație.