logo

Proiectul modificării Constituției respectă recomandările Comisiei de la Veneţia, ministru


https://www.ipn.md/ro/proiectul-modificarii-constitutiei-respecta-recomandarile-comisiei-de-la-venetia-7967_1076330.html

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, anunță că pleacă la Strasbourg ca să analizeze modalitatea de depăşire a situaţiei după decizia de astăzi, 22 septembrie, a Curții Constituționale, care a constatat că propunerile guvernului de amendare a Constituției, în ceea ce privește numirea judecătorilor, componența și competența Consiliului Superior al Magistraturii, nu respectă condițiile de revizuire a legii supreme și nu poate fi înaintat spre examinare Parlamentului. Într-un briefing de presă, după pronunțarea deciziei, Fadei Nagacevschi a declarat că proiectul de lege este în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia și este parte integrantă a Memorandumului cu Uniunea Europeană, transmite IPN.

„Proiectul de lege, în formatul care a fot transmis către Curtea Constituțională, a fost agreat, cuvânt în cuvânt, cu Comisia de la Veneţia şi cu Uniunea Europeană. Respectivul proiect de lege este parte integrantă a Memorandumului cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte finanțarea cu 100 de milioane de euro a Republicii Moldova. În acest Memorandum este indicat expres că Guvernul va elabora şi va aproba acel proiect de lege de modificare a Constituţiei, care este în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia. După care, acest proiect urmează să fie transmis Parlamentului”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Fadei Nagacevschi, situaţia poate fi depăşită prin reiniţierea procesului de avizare în cadrul Guvernului sau prin retrimiterea proiectului către Guvern pentru a fi aprobat încă o dată, apoi transmis către Curtea Constituțională. „Reiniţierea procedurilor de discutare a acestui proiect va crea o serie de dificultăţi pentru Republica Moldova. Or, excluderea acelor norme, care sunt considerate ca fiind în contradicţie cu Constituţia Republicii Moldova, este agreată de Comisia de la Veneţia şi  Uniunea Europeană”, a declarat Fadei Nagacevschi. 

Ministerul Justiţiei pregăteşte o adresare către Comisia de la Veneţia, care va fi transmisă şi UE. „Să ni se explice cum să acţionam în continuare. Azi avem un aviz al Comisie de la Veneţia, un proiect elaborat de Guvern în strictă conformitate cu recomandările Comisie, avem un acord internaţional – Memorandumul dintre Moldova şi UE, care este ratificat de Parlament. Ne adresăm Comisiei de la Veneţia să ne explice ce prevalează, cum trebuie să acţionăm în cazul dat, ca să soluţionăm aceasta situaţie”, a subliniat ministrul.

„Ce facem: revizuim proiectul de lege, care eventual să fie acceptat de Comisia de la Veneţia, reieşind din obiecţiile Curţii Constituționale, sau totuşi Curtea ar urma să reanalizeze situaţia, reieşind din faptul că respectivul proiect este parte integrantă a unui acord internaţional”, a adăugat Fadei Nagacevschi, precizând că  mâine, 23 septembrie, intenţionează să zboare în Strasbourg.