Agricultorii au rămas cu o doză semnificativă de nemulţumire după şedinţa de luni, 6 iulie, a Comisiei speciale pentru elaborarea şi aprobarea de către Parlament a pachetului de modificări legislative în vederea susţinerii agricultorilor. Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli din Republica Moldova, a declarat că, deşi astăzi a fost definitivat proiectul legii cu privire la scutirea agricultorilor de plata impozitului pe venit, şi cu certitudine acest fapt este un pas înainte, cea mai mare problemă, o constituie Fondul de subvenţionare, pe care agricultorii şi-l doresc mai mare, transmite IPN.
„Cu părere de rău, nouă ni se propune să înghiţim situaţia care s-a creat ca urmare a deprecierii monedei naţionale. În această situaţie, care s-a creat în mare parte artificial, nouă ni se spune că trebuie să înţelegem că avem buget auster. Eu înţeleg situaţia în care noi ne aflăm, dar agricultorii nu poartă vina pentru acţiunile sau inacţiunile reprezentanţilor autorităţilor statului”, a notat Alexandru Slusari. În opinia sa, autorităţile ar putea identifica posibilităţi pentru a acoperi o parte din cheltuielile exagerate pe care le suportă agricultorii şi în acest sens e nevoie de o abordare mai profundă.
Săptămâna viitoare va fi convocată şedinţa consiliului uniunii şi va fi discută activitatea comisiei şi rezultatele acesteia, iar ca urmare se va decide inclusiv asupra oportunităţii reluării protestelor, a mai spus Alexandru Slusari.
Ministrul finanţelor în exerciţiu, Anatol Arapu, a declarat că în condiţiile actuale, în care inclusiv au fost întrerupte finanţările europene şi cele de la FMI, Fondul de subvenţionare nu poate fi majorat. Majorarea ar putea avea loc dacă va fi semnat un nou acord pentru reînnoirea finanţărilor din exterior. În caz contrar o altă soluţie ar fi rectificările bugetare şi redirecţionarea surselor din alte domenii.
Deputaţii propun modificarea cadrului juridic prin instituirea unui consiliu de observatori, cu participarea agricultorilor, care va monitoriza alocarea de fonduri agricole, inclusiv pentru proiectele naţionale în agricultură. De asemenea, se propune, începând cu 1 ianuarie 2015, cota zero la plata impozitului pe venit, pe un termen de 3 perioade fiscale consecutive, cu condiţia reinvestirii profitului în agricultură. Parlamentarii mai propun, printr-o iniţiativă legislativă, completarea Codului Fiscal în vederea aplicării ratei reduse de TVA de 8% pentru toate produsele agricole.
O nouă şedinţă a comisiei este programată pentru marţi, 7 iulie, când urmează fi discutate proiectele de legi referitoare la crearea unui mecanism de creditare profitabilă pentru agricultori şi a metodologiei formării preţurilor la produsele petroliere.