Proiectul legii privind conflictul de interese este „un monstru fără dinţi”, consideră experţii
https://www.ipn.md/ro/proiectul-legii-privind-conflictul-de-interese-este-un-monstru-fara-dinti-consid-7967_966335.html
Proiectul legii privind conflictul de interese aprobat recent de Parlament în prima lectură este ca „un monstru fără dinţi”, a declarat vineri, 7 septembrie, Cristina Cojocaru, coordonator de programe la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, în cadrul Clubului jurnaliştilor de investigaţie
Ea a opinat că acest proiect a fost elaborat de ochii comunităţii internaţionale care impută guvernării de mai mult timp că nu este reglementat conflictul de interese. Expertul s-a referit în mod special la faptul că proiectul nu fixează mecanisme reale de control, iar prevederile incluse nu au vreo şansă de a putea fi aplicate în practică, a declarat ea.
Radu Jigău, expert la aceeaşi organizaţie de asemenea, a declarat că proiectul în varianta actuală va fi o lege moartă. În opinia Centrului, proiectul necesită completări esenţiale, pentru a-l transforma dintr-un act general şi declarativ, într-unul cu norme şi proceduri speciale, detailate, care să contribuie la evidenţierea, evitarea şi soluţionarea conflictelor de interese, să stabilească răspunderea funcţionarului pentru încălcarea prevederilor legii, competenţele şi răspunderea organelor ce vor desfăşura acţiunile de control privind respectarea prevederilor legale.
Şi Efim Obreja, reprezentant al „Transparency International Moldova” a indicat asupra necesităţii de a modifica proiectul pentru a-l face funcţional. El s-a referit în special la faptul că acesta nu pune accent pe rezolvarea conflictelor de interese, ci pe interzicerea lor, lucru care este practic imposibil.
Experţii s-au pronunţat unanim pentru examinarea profundă a proiectului şi modificării lui până la adoptarea de către Parlament în următoarea lectură.
Parlamentul a aprobat proiectul Legii privind conflictul de interese în luna iunie. Astfel, potrivit proiectului, la examinarea cazurilor concrete, persoana care exercită o funcţie publică trebuie să ia decizii şi să prezinte recomandări conducându-se de legile corespunzătoare şi politica statului în domeniul respectiv, ţinând cont de interesele publice şi excluzând interesul personal. Persoana care exercită o funcţie publică trebuie să excludă influenţa intereselor personale, ce pot să compromită deciziile oficiale, adoptate cu participarea sa, sau să se abţină de la participarea la adoptarea sau executarea unor astfel de decizii, în cazurile în care ele pot fi compromise de interesele sale personale ca persoană privată sau de apartenenţa sa la anumite organizaţii.
De asemenea proiectul prevede că Preşedintele R. Moldova, deputaţii în Parlament, membrii Guvernului şi alţi conducători ai autorităţilor publice vor anunţa Comisia principală de etică despre conflictele de interese în care se află.