logo

Proiectul Investiţii şi Servicii Rurale II a ajuns la final


https://www.ipn.md/ro/proiectul-investitii-si-servicii-rurale-ii-a-ajuns-la-final-7966_1006215.html

Proiectul de Investiţii şi Servicii Rurale II (RISP) a ajuns la final. Timp de 7 ani, cât a durat cea de-a două perioadă de implementare, au fost deschise peste 1 mie de întreprinderi şi au fost create peste 2600 de locuri de muncă, transmite IPN.

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat, în cadrul unei conferinţe de totalizare a proiectului, că acesta a generat istorii de succes în diferite domenii de activitate. „Ne-am dorit foarte multe ca şi universităţile şi instituţiile de cercetări ştiinţifice din ţara noastră să intensifice procesul de consultanţă şi asistenţă pentru a susţine mediul rural. Aceste structuri nu au reuşit să ne asigure consultanţa necesară, însă RISP, având o echipă mai flexibilă, ne-a permis să vorbim despre o reţea de prestatori de servicii, de consultanţă în mediul rural”, a menţionat oficialul.

Şeful adjunct al misiunii diplomatice a Suediei, Björn Kavalkov-Halvarsson, a spus că au fost multe provocări în procesul de implementare a proiectului, dar Republica Moldova a reuşit să dezvolte afaceri de succes.  Oficialul a adăugat că Ambasada Suediei va continua să sprijine Republica Moldova în cadrul noului proiect agricol al Băncii Mondiale, co-finanţat de Guvernul Suediei. Noul proiect – „Agricultura Competitivă” (MAC-P) va fi implementat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Ministerul Mediului.

Björn Kavalkov-Halvarsson a subliniat că noul proiect are drept scop dezvoltarea şi consolidarea competitivităţii sectorului agroalimentar al ţării prin sprijinirea procesului de modernizare a sistemului de management al siguranţei alimentare. Proiectul va viza şi acordarea a circa 40 de granturi investiţionale pentru producătorii agricoli. Costul total al proiectului constituie 37,4 milioane de dolari şi va fi implementat pe o perioadă de 5 ani.

Bugetul RISP a fost de circa 42 de milioane de dolari şi a inclus implicit o contribuţie a Guvernului. Proiectul a fost implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor din domeniul Agricol (UCIMPA), fiind co-finanţat de Banca Mondială.