logo

Proiectul „GazTrain” instruieşte specialişti în echipamente sofisticate pe gaz


https://www.ipn.md/ro/proiectul-gaztrain-instruieste-specialisti-in-echipamente-sofisticate-pe-gaz-7966_1023893.html

Proiectul de instruire a specialiştilor în exploatarea şi reparaţia echipamentelor sofisticate de gaz, „GazTrain”, se află la final. Proiectul a avut drept scop popularizarea tehnologiilor energetice eficiente în Moldova. Centrul modern „GazTrain”, care a fost creat în cadrul proiectului, a fost iniţiat de compania „Viessmann”, unul dintre liderii germani şi europeni din domeniu, în colaborare cu Centrul de Instruire „Flacăra Albastră”, transmite IPN.

Sergiu Gheţiu, manager de proiect în cadrul companiei Spelleken Associates, care a implementat proiectul, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că proiectul „GazTrain” a fost creat pentru a le oferi posibilitatea consumatorilor locali să beneficieze de tehnologiile germane. „În zonele mai îndepărtate de centrul republicii avem situaţii când anumite volume de lucru nu sunt executate pentru că nu există specialişti în domeniu. Instruirea tehnicienilor este un obiectiv important al proiectului, în plus, au de câştigat şi consumatorii prin serviciile de reparaţie de lungă durată, cu garanţii”, a menţionat Gheţiu.

Toate echipamentele de instruire au fost livrate de compania „Viessmann”, iar proiectul de renovare a sălii de studii este susţinut de Guvernul Germaniei. Proiectul a demarat în luna iulie 2014 pentru o durată de 16 luni, însă Centrul „GazTrain” îşi va continua activitatea, în condiţii de fuzionare cu Centrul de Instruire „Flacăra Albastră”. „Împreună cu partenerii din Germania şi România, noi am iniţiat o specialitate nouă – tehnician pentru deservirea, reglarea şi reparaţia cazanelor murale. Cei mai mulţi specialişti sunt în Chişinău, de aceea, am decis să organizăm cursurile de instruire în raioane”, a menţionat Iurie Truhin, directorul centrului de instruire „Flacăra Albastră”.

„Am venit cu know how din România pentru a-l implementa cât mai pe larg aici, în Moldova. Împreună cu partenerii noştri facem şcolarizări a persoanelor care vor fi multiplicatori în ţară, astfel încât tot mai mulţi să cunoască, să exploateze echipamentele în mod profesional, sigur şi care să ducă la o durată de viaţă cât mai lungă a oricărui echipament”, a menţionat Valenţiu Ignas, reprezentantul companiei „Vissmann” din România.

Proiectul „GazTrain” are drept scop şi sporirea gradului de independenţă energetică a ţării, în acest scop consumatorii sunt familiarizaţi şi cu echipamente pe surse alternative de energie. În special, sunt promovate cazane pe lemn, pe peleţi şi alte forme de biomasă, precum şi instalaţii pentru captarea şi utilizarea energiei solare.